Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hårfin seger för Labourledare

Med minsta möjliga marginal slog Ed Miliband sin storebror David när det brittiska Labourpartiet valde en ny partiledare.

Att det skulle bli en Miliband har stått klart sedan valrörelsen drog igång efter Labours valförlust i våras. Länge såg David Miliband, utrikesminister i Labourregeringen och flera gånger utpekad som Gordon Browns efterträdare, ut att vinna. Och det var nära. David Miliband, 45, fick störst stöd i det komplicerade röstsystemets första tre röstomgångar. Först när samtliga röster omfördelats stod det klart att Ed Miliband, 40, vunnit med 50,65 procent mot 49,35 för David.

Det var tack vare stödet från fackföreningarna som Ed Miliband vann. David Miliband hade större stöd bland partimedlemmarna och parlamentsledamöterna.

Den nye ledaren togs emot med rungande applåder i den fullsatta konferensanläggningen i centrala Manchester. Men det var en dämpad nybliven partiledare som förklarade att han älskar sin bror och att han räknar med hans stöd.

– Det var ett jämnt val och jag medger det.

Han förklarade att han är övertygad om att det går att ena partiet.

– Tävlingen är över, nu måste vi gå vidare och jag vet att det är vad alla vill att vi ska göra.

De flesta partimedlemmar på plats i konferenscentret tycktes också tro att han kommer att ena partiet, och återta makten i nästa parlamentsval.

– Han har genomfört en bra kampanj och många stödde honom, så det finns ingen anledning varför han inte skulle kunna ena partiet. Jag stöder vem som än hade vunnit, sade Jonathan Reynolds, parlamentsledamot från Stalybridge inte långt från Manchester, som stödde David Miliband.

Men, tillade han:

– Det är klart att jag är besviken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.