Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åklagaren Kristian Kirk Petersen anländer till den danska hovrätten Østre landsret i Köpenhamn.

Hårdaste straffet står fast för Peter Madsen

"Inget straff är för hårt för Peter Madsen", konstaterade åklagaren och tittade rakt på den morddömde ubåtsbyggaren. Østre landsret väljer lagens strängaste straff och slår fast Madsens livstidsdom för mordet på journalisten Kim Wall.

- När jag tittar på Peter Madsen, och det gör jag nu, så ser jag inget straff i lagen som är för hårt för den mannen, sade åklagaren Kristian Kirk Petersen under pläderingen.

Ubåtsbyggaren tittade åt åklagarens håll i rättssal 1 och verkade lyssna på de hårda orden – och yrkandet om livstids fängelse. Några timmar senare blev straffet verklighet, Peter Madsen är livstidsdömd av en enig landsret.

- Jag är väldigt nöjd med landsrettens dom. Inte för att jag är överraskad, men jag är självklart ändå nöjd. Det är fråga om ett fall av riktigt ovanlig grovhet och då måste vi upp i livstids fängelse, säger åklagaren Kristian Kirk Petersen efter avkunnandet och resonemanget delas av landsretten.

Ska fundera

Mer överraskande blev livstidsdomen för advokaten och den morddömde ubåtsmannen.

- Nu ska vi låta den sjunka in och läsa igenom premisserna för att se om det finns anledning att försöka göra något, säger försvarsadvokat Betina Hald Engmark och syftar på möjligheten att söka om prövningstillstånd i högsta instans.

- Det är ju ett speciellt fall, det tror jag alla är ganska överens om, och något man inte direkt har sett tidigare. Det gör ju att man skulle kunna överväga om det är något som ska prövas i Högsta domstolen.

Hon pläderade under rättegången för ett fängelsestraff på 14–16 år.

- Och det är inte taget ur luften, betonade hon.

Men hennes exempel på tidigare domar, för att försöka visa att livstidsstraff inte är rättspraxis för enstaka mord, räckte inte för att mildare straff.

Skillnad i jämförelser

Hon påpekade att flera av de livstidsdomar som åklagaren tog upp som stöd för en livstidsdom skiljer sig från ubåtsfallet på flera punkter – till exempel att Madsen tidigare är ostraffad, att fallet inte är gängrelaterat och att offret inte är ett barn.

Åklagarens plädering blev ändå det som var mest övertygande för två lekmannadomare och tre juristdomare i Østre landsret. Han beskrev en särskilt stor hänsynslöshet och att mordet var planerat, bland annat genom inköp av verktyg och att Peter Madsen tagit med sig föremål till ubåten. Och att Kim Wall blev ett slumpmässigt offer, som varit fastbunden i ubåten och utsatts för grovt våld.

- Ingen kan sätta sig in i den mardröm som Kim Wall befann sig i på havets botten, sade Kristian Kirk Petersen.

Fallets grovhet saknar motstycke, konstaterade han.

- Vi kommer förhoppningsvis aldrig igen att se ett brott som kan jämföras med detta.

"Förfärligt ledsen"

Madsen utnyttjade sin möjlighet att säga några avslutande ord i rättssalen när förhandlingen avslutades, och han hade precis som övriga förhandlingsdagar i landsretten tre anhöriga på stolarna snett bakom.

Ordföranden undrade om det var något som han ville lägga till advokatens plädering.

- Inte annat än att jag är förfärligt ledsen över det. För Kims anhörigas del är jag förfärligt ledsen över det som har hänt, sade Peter Madsen.

Varje rättegångsdag, i såväl byretten som landsretten, har anhöriga till Kim Wall varit på plats. Och de var med in i det sista under förhandlingen om det brutala mordet på en älskad dotter och flickvän – föräldrarna och pojkvännen satt snett emot ubåtsmannen när han reste sig, tittade mot sina anhöriga och lämnade rättssalen som en morddömd livstidsfånge.