Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En sydkoreansk militär går förbi en tv-skärm som visar ett nyhetsinslag om Nordkoreas robotuppskjutning.

Hårda reaktioner på nordkoreansk robot

Nordkorea har återigen skjutit upp en robot, som enligt bedömare kan ha längre räckvidd än tidigare varianter. En "hänsynslös provokation", säger grannen Sydkoreas nytillträdde president Moon Jae-In om uppskjutningen.

- Presidenten uttrycker stark oro över Nordkoreas hänsynslösa provokation bara dagarna efter att den nya ledningen installerats i Sydkorea, säger Moons talesperson, efter att presidenten hållit ett möte med sina säkerhetsrådgivare.

Moon har tidigare sagt att han är redo att åka till Nordkorea för samtal kring grannlandets vapentester. Han säger på söndagen att Sydkorea är öppet för dialog, men att det bara är möjligt om Nordkorea ändrar sitt beteende.

"Oroande"

Uppskjutningen från regionen Kusong, nordväster om huvudstaden Pyongyang, är den första på två veckor. Då sköts en medeldistansrobot upp, men den exploderade kort efteråt.

Nordkorea har tidigare sagt att landet har utvecklat en ny form av långdistansrobotar. Det här verkar inte röra sig om en sådan, bedömer amerikansk militär, som säger att uppskjutningen inte utgör något hot mot USA.

Men att roboten flög så långt – 70 mil innan den landade i Japanska havet – och att den enligt japanska och sydkoreanska talesmän nådde en höjd av 200 mil oroar många bedömare.

Som jämförelse ligger Internationella rymdstationen (ISS) på 40 mils höjd.

- Uppskjutningen kan representera en ny typ av robot med lång räckvidd. Det är definitivt oroande, säger Jonathan McDowell vid Harvard-Smithsonian-centret för astrofysik i USA.

Protester

Japan gick direkt ut och protesterade mot uppskjutningen.

- Nordkoreas upprepade robottest är ett hot mot vårt land och en överträdelse av FN:s resolutioner, säger premiärminister Shinzo Abe.

Japans och Sydkoreas utrikesministrar har diskuterat den nya uppskjutningen över telefon. Abes säkerhetsrådgivare Shotaro Yachi har även talat med USA:s nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster.

- Vi kommer att fortsätta att samarbeta med USA och Sydkorea kring det som Nordkorea gör, säger Abe.

Trump varnade

Vita huset säger i ett uttalande att president Donald Trump "inte kan tänka sig att Ryssland är nöjt", med tanke på att roboten landade närmare Ryssland än Japan.

Den ryske presidenten Vladimir Putin, som är på besök i Peking, har diskuterat frågan med Kinas president Xi Jinping.

- De hade ett ganska ingående samtal om situationen på Koreahalvön och uttryckte sin gemensamma oro över hur situationen utvecklas och hur spänningarna stiger, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov.

USA:s president Donald Trump varnade i en intervju med Reuters i april för att en "stor, stor konflikt" med Nordkorea var sannolik. Han sade även att han föredrog diplomati i konflikten kring Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram. Trump har sagt att "det vore en ära att få träffa" Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.