Hårda kritiken mot Israel – anklagas för apartheid

Människorättsorganisationen Human Rights Watch riktar i en ny rapport hård kritik mot Israel, som de anklagar bryta mot de mänskliga rättigheterna i form av apartheid och förföljelser av palestinier. Israel kallar den nya rapporten en ”propagandapamflett”.

ANNONS
|

Det är det första organisationen på denna nivå som riktar sådan kritik mot landet.

Human Rights Watch har jämfört hur palestinier behandlas genom handlingar och praxis i ockuperade områden och i Israel, med hur judiska israeler i samma områden behandlas.

De exemplifierar med att palestinier nekas att bygga bostäder på stora delar av Västbanken, att deras rörelsefrihet begränsas av särskilda tillstånd, och att olika lagar gäller för palestinier respektive judiska israeler i delar av den ockuperade Västbanken.

LÄS MER:Omvärlden manar till lugn i Jerusalem

Israels svar: ”Propagandapamflett”

Enligt Human Rights Watch för den israeliska regeringen – men även lokala myndigheter – en politik som syftar till att upprätthålla dominans över palestinier. Det är därför, menar man, berättigat att juridiskt anklaga landet för apartheid, med hänvisning till hur begreppet definieras i Aphartheidkonventionen från 1973 och Romförfattningen från 1998.

ANNONS

LÄS MER:Våldsamma sammandrabbningar i östra Jerusalem

– Detta är de starkaste bevis Human Rights Watchs fått fram om Israels uppträdande under de 30 år vi dokumenterat övergrepp på plats i landet, säger Omar Shakir, organisationens chef i området, enligt The Guardian.

Israel tillbakavisar kritiken. I en kommentar anklagar landets utrikesdepartement Human Rights Watch för att sedan länge bedriva en ”anti-Israel-agenda” och kallar den nyss publicerade rapporten för en ”propagandapamflett” som saknar all form av verklighetsförankring.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS