Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump får hård kritik på hemmaplan för utebliven kritik mot sin ryske kollega Vladimir Putin.

Hård kritik mot Trump på hemmaplan

"Skamligt". "Förrädiskt". Reaktionerna i USA är skarpa mot president Donald Trumps uttalanden efter toppmötet i Helsingfors. Även Trumps egen underrättelsechef verkar sälla sig till kritikerna, liksom en rad republikanska partikamrater. Presidenten själv besvarar kritiken med en tweet.

Med förvåning och ilska konstaterar politiker i USA att president Donald Trump inte riktade ett ord av kritik mot sin ryske kollega Vladimir Putin under toppmötet i Helsingfors. Representanthusets republikanske talman Paul Ryan säger att det inte råder någon tvekan om att Moskva blandade sig i valrörelsen 2016 och att Trump "måste inse att Ryssland inte är vår allierade".

"Det finns inget likhetstecken mellan USA och Ryssland, som förblir fientligt till våra mest grundläggande värderingar och ideal. USA måste fokusera på att hålla Ryssland ansvarigt och sätta stopp för dess vidriga attacker på demokratin", heter det i Ryans uttalande.

Trump själv bemöter kritiken på Twitter : "Som jag har sagt i dag, och många gånger tidigare, jag hyser STORT förtroende för MITT underrättelsefolk. Men jag erkänner också att vi inte bara kan fokusera på det förflutna om vi ska kunna bygga en ljusare framtid – som världens två största kärnvapenmakter måste vi komma överens!".

"Förrädiskt"

USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats säger att USA:s underrättelsetjänst har varit tydlig med sin bedömning av rysk inblandning i valrörelsen 2016, och Rysslands "pågående, genomgripande ansträngningar att undergräva vår demokrati".

Två tidigare underrättelsechefer, John Brennan och James Clapper, är också upprörda. Brennan, CIA-chef 2013–2017, kallar Trumps uppträdande "förrädiskt" medan Clapper, nationell underrättelsechef 2010–2017, kallar Trumps uppträdande "en otrolig kapitulation".

Den republikanske senatorn Jeff Flake kallar Trumps ord för skamliga.

"Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva den dagen när vår amerikanske president står på scenen tillsammans med Rysslands president och lägger skulden på USA för Rysslands aggression. Detta är skamligt", skriver Flake på Twitter.

"Ett lågvattenmärke"

En annan republikansk senator, John McCain, kallar toppmötet "ett tragiskt misstag" och ett lågvattenmärke i USA:s moderna historia.

"Trump misslyckades inte bara med att säga sanningen om en motståndare, utan även med att tala för USA i världen. Vår president misslyckades med att försvara allt det som gör oss till det vi är – en republik av fria människor hängivna frihetens sak hemma och i omvärlden", skriver McCain.

Bob Corker, republikansk senator, gissar att Putin firade med kaviar på flyget hem efter en lättköpt seger över Trump. "Jag fattar inte varför presidenten fortsätter att förneka att detta hände", säger han om den ryska inblandningen.

Från Demokraterna är kritiken förödande, som väntat.

"I vårt lands hela historia har amerikanerna aldrig sett en president för Förenta staterna som stödjer en motståndare till Amerika på det sätt som @realDonaldTrump har stöttat president Putin", skriver Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten, på Twitter.