Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cindy och John McCain. Arkivbild.

Hård kritik efter kommentarer om McCain

Två nedsättande kommentarer om Arizonarepublikanen John McCain har fått politiker i USA på båda sidor att gå i taket. Den tidigare amerikanske presidentkandidaten McCain är svårt sjuk i cancer och ses av många som en krigshjälte.

"Får jag påminna er om att min make har en familj, sju barn och fem barnbarn".

Så skriver Cindy McCain, den 81-årige republikanske senatorn John McCains hustru, i en tweet där Kelly Sadler – medarbetare vid Vita husets kommunikationsavdelning – är taggad. Detta sedan amerikanska medier rapporterat att Sadler vid ett internt möte om John McCains motstånd mot att utnämna Gina Haspel som ny CIA-chef sagt att det inte spelar någon roll för "han är ändå döende".

Anklagelse från militärkollega

Vita huset förnekar inte Sadlers ord, men skriver i ett uttalande:

"Vi respekterar senator McCains tjänstgöring för vår nation och han och hans familj finns i våra böner under denna svåra tid."

Under torsdagen fälldes ytterligare en hård kommentar riktad mot McCain. Det var när den tidigare löjtnanten Thomas McInerney, som också deltog i Vietnamkriget, tv-intervjuades i Fox Business. McInerney förklarade att han vet att tortyr fungerar som förhörsmetod eftersom tortyr hade fått McCain att lämna ifrån sig hemlig information under dennes tid som krigsfånge i Nordvietnam.

- Faktum är att med John McCain, så funkade det på John. Det är därför de kallar honom "Sångfågeln John", sade McInerney.

"Absoluta botten"

De båda uttalandena kritiseras hårt från flera håll. Förutom fru McCain skriver bland andra den republikanske kongressledamoten Walter Jones på Twitter att han finner påhoppen "upprörande och oacceptabla".

"Folk har undrat när anständigheten för den här administrationen skulle nå den absoluta botten. Det hände i går", kommenterar demokraten och tidigare vicepresidenten Joe Biden, som tjänstgjort samtidigt som McCain i senaten under flera decennier.

John McCain diagnostiserades i fjol med en hjärntumör. Han är en av det republikanska partiets mest högljudda kritiker mot president Donald Trump.