Hård kamp om mat och vatten

ANNONS
|

Hela byar har spolats bort, döda kroppar och djur har fastnat i träd. Tv-bilder på förtvivlade, skrikande människor som förlorat sina anhöriga har kablats ut i världen. En mamma skrek ut sin förtvivlan. Hon och ett barn hade överlevt - men övriga i familjen var borta.

Inga transporter har kunnat ske landvägen i det översvämmade Irrawaddy-deltat, men den burmesiska militären uppgavs i går ha börjat släppa ner förnödenheter från helikoptrar.

Rykten om ny cyklon

Den statliga radion berättade att "hänsynslösa element" i landets största stad Rangoon spred rykten om en andra cyklon och en annalkande jordbävning. Uppgifter om plundring i Rangoon hördes också.

ANNONS

CNN:s reporter som besökt de hårdast drabbade områdena beskrev situationen.

- Vi hör hemska berättelser om hundratals döda kroppar som ligger på åkrarna och ruttnar, sade Dan Rivers.

- De här människorna behöver hjälp omedelbart.

Mat- och bränslepriser har stigit katastrofalt. Och när en affär öppnade i Irrawaddy-deltat sade en hjälparbetare att den snabbt fylldes av desperata människor och att "slagsmål utbröt".

Några som lyckats ta sig från området beskriver hur människor befinner sig i båtar. Det finns varken mat eller rent vatten och de som kan försöker överleva på otjänligt ris och kokosmjölk.

Thailand och USA har en gemensam militärmanöver - Cobra Gold - och den thailändske överbefälhavaren Boonsrang Niumpradit sade tidigt i går att han övertalat den burmesiska regeringen att låta amerikanska plan flyga in humanitär hjälp.

Motiven för att låta hjälp komma in i landet skulle vara att den burmesiska regeringen till slut insett att det betraktas som totalt oförsvarbart att inte ta emot utländsk hjälp.

USA och flera västländer har infört hårda sanktioner mot Burma och med tanke på det spända läget mellan den burmesiska regeringen och Washington kom det thailändska positiva beskedet som en smärre överraskning. Och det visade sig i går kväll att de amerikanska planen fortfarande väntade på landningstillstånd.

ANNONS

Stor utmaning

Distributionen av nödhjälpen kommer att bli en logistisk utmaning. Rädda Barnens landansvarige Andrew Kirkwood sade till BBC att det behövs båtar, lastbilar och helikoptrar för att komma till sydvästra delen av deltaregionen. Han trodde att 90-95 procent av husen har spolats bort.

- Det som behövs mest är tält, mat, mediciner, myggnät och vattenreningstabletter.

Och trots att hjälpen har varit svår att få fram menar Kirkwood att det verkar som militärjuntan nu är mycket mer öppen för internationell hjälp än den någonsin varit.

Den australiensiska hjälporganisationen World Vision sade att den avtalat med Burmas regering beträffande visum för organisationens hjälparbetare.

- Normalt tar det en månad att få visum. Men det är uppenbart att vi inte kan vänta en månad och de har sagt att det ska kunna gå att få på två-tre dagar, sade organisationens taleskvinna.

FN:s strategi är att Rangoon inte ska översvämmas av hjälparbetare. Man vill ha "kvalitet i stället för kvantitet".

Tre experter från Sverige

I går meddelade Räddningsverket att Sverige kommer att skicka tre experter till Bangkok. De ska stödja FN-organet Ocha i deras bedömningar av hjälpbehovet. Lars Johansson, humanitärt bistånd, Christian Di Schiena, strategisk koordinator, och Leif Jönsson, miljöfrågor, ska också bedöma och förbereda för ytterligare svenska insatser.

ANNONS

I morgon ska folkomröstningen om den nya militärstödda grundlagen hållas. Men militärjuntan har skjutit upp omröstningen i Rangoon och delar av Irrawaddy-deltat till 24 maj.

Elektriciteten har varit så gott som utslagen och i skydd av mörkret har aktivister i Rangoon på olika håll skrivit stora X - en symbol för att rösta nej.

ANNONS