Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nick Clegg, valets förlorare, möter media.

Hård dom över koalitionspartner

Väljarnas dom över de brittiska liberaldemokraterna är hård. Inte bara ratar folket partiets käpphäst om ett förändrat valsystem. Partiet har nästan raderats ut i vissa städer i norra England. I Skottland lovar segrande nationalister folkomröstning om självständighet.

Liberaldemokraterna tog för första gången i historien plats i koalitionsregeringen efter förra årets parlamentsval. Men det är hårt att tvingas genomföra tuffa besparingar, har partiledaren Nick Clegg fått erfara. Besvikelsen över att partiet gjort avkall på sin egen politik – och i stället tvingats försvara höjda studieavgifter – tros ligga bakom valförlusten i de lokala och regionala val som hölls på torsdagen.

Medan partiet förlorar makten i Bristol, Hull och Stockport, och blir omkörda av Labour i Cleggs egen kommun Sheffield, ser regeringspartnern det Konservativa partiet ut att ha klarat sig nästan helskinnat.

Måste avgå

– Jag är för koalitionen, men Clegg har skött det väldigt dåligt och min åsikt är att han bör avgå omedelbart, sade den lokale ledaren Gary Long sedan Liberaldemokraterna förlorat samtliga sex platser i motsvarigheten till kommunfullmäktige i Nottingham.

Clegg försvaras av kollegor på båda sidor i koalitionsregeringen, men det var en märkbart tagen partiledare som kommenterade valutgången.

– Vi ska lyssna på kritiken från väljarna, men nu måste vi resa oss, borsta av dammet och fortsätta arbetet, sade Clegg.

Medan Labour vunnit tillbaka platser i England och Wales men förlorat i Skottland så är torsdagens enda egentliga segrare det skotska nationalistpartiet SNP.

Skotsk självständighet

Partiet ökar kraftigt och får egen majoritet i det skotska parlamentet. I sitt tacktal lovade SNP-ledaren Alex Salmond att hålla folkomröstning om skotsk självständighet inom de närmaste fyra åren.

Frågan är dock om det finns en vilja bland skottarna att frigöra sig helt och hållet, och premiärminister David Cameron förklarade att han kommer att kampanja med varje fiber i kroppen för att behålla ett enat Storbritannien.

Britterna röstade också emot att förändra valsystemet i den folkomröstning som hölls samtidigt. Preliminärt sade omkring 70 procent nej, enligt AFP. Frågan har drivits av Liberaldemokraterna men splittrar inte bara regeringen utan också Konservativa partiet och Labour.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.