Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hävda sanktioner retar Mugabes parti

Hävda EU-sanktioner möttes med ilska från Robert Mugabes parti i Zimbabwe. Den andra parten i landets skakiga regeringskoalition välkomnade dock beskedet.

EU:s utrikesministrar upphävde i måndags en del av sanktionerna mot Zimbabwe, som belöning för politiska reformer. Premiärminister Morgan Tsvangirais parti MDC sade att det var en välkommen gest och att landets politiska ledare bör upphöra med kränkningar av mänskliga rättigheter och återupprätta relationerna med EU.

President Mugabes parti avfärdade beskedet från Bryssel som "upprörande och löjligt".

"Zanu-PF kommer aldrig att acceptera villkorat hävande av olagliga sanktioner eller andra egennyttiga drag ägnade att främja västländernas ekonomiska intressen", hette det i ett uttalande.

EU-beslutet innebär att 21 av 112 individer och ett av elva företag eller institutioner stryks från EU:s svarta lista. Bland annat kvarstår sanktionerna mot statliga gruvbolaget ZMDC, som anses finansiera Zanu-PF.

Tidigare under måndagen meddelades att Zimbabwe folkomröstar om en ny författning den 16 mars, ett första steg till parlamentsval efter en bitter politisk fejd mellan Mugabe och Tsvangirai.