Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här tar Melania farväl – då väntas Donald Trump tacka för sig

Melania Trump har ensam tackat och tagit farväl i Vita huset.
– Det har varit mitt livs ära att vara första dam, sade hon.
Hon nämnde inte Kapitolium men poängterade att våld aldrig kan rättfärdigas.

Det kom som en överraskning att Melania Trump på egen hand framträdde i Vita huset natten till tisdagen svensk tid samtidigt som flyttlasset med presidentparets personliga tillhörigheter kördes iväg. Hon avstod från slängarna om ”hat” och ”fake news” som hon tidigare påstått riktats mot henne och anslog istället en försonlig ton.

Hon talade direkt till militärfamiljerna och sjukvårdspersonalen som sliter under coronapandemin. Närmare 400 000 amerikaner har dött av covid-19 och kurvan är brant stigande. Donald och Melania Trump har kritiserats för att inte ha visat ett personligt intresse för den kaotiska situationen med hittills bara 0,5 procent av den amerikanska befolkningen vaccinerad, trots att vaccin nu finns tillgängligt i alla delstater.

Melania Trump valde att tala om vikten av enighet och att alltid kämpa för att ”be best”, vara bäst. Det är de ord som hon satt på sitt projekt som första dam i kampen mot närhat och mobbning.

– Fokusera på det som enar oss och stå över det som skiljer oss, sade hon. Välj alltid kärlek istället för hat och fred istället för våld.

LÄS MER: Hit flyttar familjen Trump efter Vita Huset

Tog avstånd från våld

Hon nämnde inte stormningen av Kapitolium, som hennes man anklagas för att ha uppviglat sina sympatisörer att genomföra, men tog avstånd från våld.

Melania Trump har inte setts offentligt sedan hon och Donald Trump återvände till Washington vid nyår. Hon har inför flytten varit engagerad i färdigställandet av en bok om Vita huset och fotograferingar för den boken skedde samtidigt som Donald Trump framför Vita huset manade sina anhängare att inte ge upp kampen mot det påstådda valfusket.

Det var tydligt att Melania Trump ensam ville ta farväl och inte ha maken vid sin sida. Hennes framträdanden som första dam har varit sparsmakade under de fyra åren och under höstens valkampanj sågs hon sällan till vid valmötena.

LÄS MER: Presidentinstallationen på onsdag – allt du behöver veta

Tackar av på flygbas

Beskedet har nu också kommit från Vita huset att Donald Trump valt att ha en avskedsceremoni på Andrews Air Force Base på onsdagsmorgonen varifrån han flyger till Florida med Air Force One. Inbjudningar har gått ut till ett okänd antal gäster som uppmanas att ta med sig fem personer ytterligare. Avfärden från Vita huset – som brukar ske med helikopter till flygbasen – kommer inte att innefattas i det ceremoniella. Vita husets personal finns på plats när Trump lämnar men inga utomstående.

Att åka iväg i helikopter skulle föra tankarna till Richard Nixons avfärd 1974 då han tvingades lämna presidentposten innan han ställdes inför riksrätt för Watergateskandalen.

Det kommer att bli militära hedersbetygelser på Andrews Air Force Base, musik av militärorkestrar och kanonskott ska avfyras.

När Air Force One lyfter är Donald Trump president i ytterligare några timmar och kan utfärda ytterligare benådningar än de som han beslutat under tisdagen. Han har också en teoretisk möjlighet att utfärda presidentdekret men de gäller bara tills den nye presidenten Joe Biden svär eden.

LÄS MER: Vita huset töms på allt – utom möblerna

Avråds från utspel

Trump har av sina rådgivare uppmanats att hålla en en sober stil vid avfärden, särskilt med tanke på att han är ställd inför riksrätt och att den tillträdande senaten ska fälla sin dom inom de närmaste veckorna. Att i ett tal ytterligare försvåra sin redan besvärliga situation uppfattas som olämpligt.

Hur många i familjen Trump som finns med vid avfärden från Andrews Air Force Base är inte offentligt. Melania och sonen Barron finns med liksom troligen också dottern Ivanka, svärsonen Jared Kushner och deras barn liksom Trumps äldre söner Donald jr och Eric och dottern Tiffany.

Men Melania Trump har med sitt tal demonstrerat att hon är sin egen person och att hon ensam tackar för sin tid som första dam i Vita huset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.