Här släpper USA jättebomben

ANNONS
|

Bomben GBU-43 är den största bomben i världen bland de sorter som inte tillhör kärnvapen. Endast Ryssland påstår att man äger en större bomb – något som dock ifrågasatts av USA.

Bomben släpptes över Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan klockan 19.32 lokal tid under torsdagen. Under fredagen släppte det amerikanskaförsvarsdepartementet en video från attacken via högkvarteret Pentagonsom visar när bomben slår ner.

I området uppges en regional sektion som stöttar denIslamska staten, IS, ha använt sig av ett omfattande tunnel- och grottsystem.

Kändes som en jordbävning

Enligt det afganska försvarsdepartementet dödades 36 IS-krigare i attacken och bomben la enligt departementet viktiga IS-poster i ruiner. I området befinner det sig enligt amerikansk militär mellan 600 och 800 IS-krigare.

ANNONS

– Explosionen var den största jag någonsin har sett.Lågorna spred sig över hela området, uppger guvenören i Achin,Esmail Shinwari,förnyhetsbyrån AFP.

En källa inom den afganska militären beskriver att explosionen fick marken i området att skaka som efteren jordbävning och han uppger att människor efter angreppet har börjat lämna området i rädslan för att nya bomber ska fällas.

USA:s president Donald Trump har kallat anfallet för "väldigt, väldigt framgångsrikt". Det är dock oklart om bomben fälldes via en direkt order från presidenten.

Generalen John Nicholson, befälhavare för de amerikanska styrkorna iAfghanistan, gav under en presskonferens efter attackeninget direkt svar på vem som beordrat angreppet. Han uppgav dock att han uppskattar den möjlighet han har att fatta vissa beslut inom ramen för sin militära grad och uppdrag.

Generalen: "Rätt vapen"

På frågor om den enorma bomben var nödvändig att använda svarade generalen enligt CNN:

"Det här var rätt vapen mot rätt mål. Det var rätt tillfälle att använda det taktiskt på slagfältet".

General Nicholson uppgav under presskonferensen också att attacken var koordinerad i samråd medAfghanistan och att angreppet förberetts genom ett rigoröst arbete för att undvika civila dödsoffer.

"Låt mig vara tydlig. Vi kommer inte att vika gällande vårt uppdrag att tillsammans med våra afghanska allierade krossa ISIS-K under 2017", sa Nicholson och syftade på den regionala IS-sektionen i landet.

ANNONS

Ex-presidenten: Afghanistananvänds som testområde

Afghanistans presidentAshraf Ghani har enligt CNN också uppgett att han godkänt bombattacken.Syftet med angreppet har enligt Ghani varit att stöttaafganska och amerikanska styrkor på marken i kampen mot IS i provinsen.

Enligt Afghanistans regering dödades inte några civila av den kraftfulla bomben.

Afghanistans tidigarepresidentHamid Karzai har dock kritiserat anfallet och anklagarUSA för att använda landet som ett testområde för "nya och farliga vapen".

Hårt tillbakapressade

Björn Lindh ärkommunikationschef på välgörenhetsorganisationen Svenska Afghanistankommittén (SAK).

Han uppgerför TT att den afghanska grenen av IS kom till efter en splittring i tablibanrörelsen i Pakistan under vintern 2014-2015, då flera talibaner anslöt sig till IS och sökte sig över gränsen tillAfghanistan. IS-gruppen uppges dock ha långt ifrån samma numerär som talibanrörelsen iAfghanistan.

– Sedan dess finns det en IS-närvaro i Afghanistan, men de är ganska hårt tillbakapressade. Det afghaner i allmänhet är oroade för är den totala grymheten som IS står för. Den lilla gruppen i Nangarhar-provinsen har lagt ut videor där man visar hur man avrättar folk genom att sätta dem på minor, säger Lindh till TT.

Fakta: Jättebomben GBU-43

USA:s GBU-43 är den största konventionella bomb som hittills har använts i strid. GBU står för Guided bomb unit (styrd bombenhet). Den kallas också MOAB, som utläses Massive ordnance air blast (luftladdning med massiv verkan).

Bomben styrs med GPS-koordinater, dess kropp är av aluminium, och den är omkring nio meter lång och så tung att den måste släppas från ett fraktflygplan. Den faller mot sitt mål med fallskärm.

Detonationskraften motsvarar den från elva ton av sprängämnet TNT, som ska jämföras med atombomberna över Japan 1945 som hade sprängkraften 15000–20000 ton TNT.

GBU-43 testades för första gången i mars 2003 strax före den USA-ledda invasionen av Irak. Det ursprungliga syftet med bomben är lika mycket att skrämma fienden som att rensa stora områden.

Ryssland testade en liknande bomb i september 2007, ATBIP, som då påstods vara fyra gånger starkare än GBU-43.

Källor: AFP, BBC Reuters och The Guardian.

ANNONS