Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Här räddas koalan från skogsbranden

De kraftiga skogsbränderna som härjar i Australien drabbar inte bara människor i området. Även djur tvingas fly skogarna. Australiensaren Toni Doherty trotsade lågorna och sprang rakt in i eldinfernot för att rädda koalan Lewis – nu har hjälten återförenats med sin skyddsling på sjukhuset.

De senaste veckorna har kraftiga skogsbränder plågat sydöstra Australien och både människor och djur har tvingats bort från sina hem. Några som riskerar att drabbas extra hårt i lågorna är landets koalor.

Vid en skogsbrand är det normala beteendet för en koala nämligen att krypa ihop längst upp i ett träd. I bästa fall drar lågorna förbi, men djuret riskerar också att brännas till döds.

Hittills befaras hundratals koalor ha dött i de okontrollerade bränderna i norra New South Wales, enligt CBS News. Men för en av de drabbade koalorna kom räddningen i sista sekund.

"Var så fruktansvärt varmt"

Ett videoklipp som fått stor spridning visar när bilisten Toni Doherty tvärt stannar bilen för att springa rakt mot en eldhärjad skogsdunge i närheten av Port Macquarie, New South Wales. I ett av träden satt nämligen en koala, omringad av lågor.

Den brännskadade koalan skrek av smärta när Toni Doherty kom till djurets räddning, berättar hon för CNN.

– När jag sprang mot trädet insåg jag att jag var tvungen att linda något runt honom, så jag tog av min tröja och täckte honom med den. Jag försökte bara få bort honom från lågorna, det var så fruktansvärt varmt, säger hon till tv-kanalen.

Doherty gav sedan koalan namnet Lewis, efter ett av hennes barnbarn.

Några dagar efter räddningsaktionen har paret återförenats på djursjukhuset Port Macquarie där Lewis vårdats för sina svåra brännskador. Under mötet var koalan fortfarande inlindad i filtar och fick hjälp att andas av en syrgasmask. Trots det orkade han nafsa på några eukalyptusblad som placerats vid hans säng.

Hundar ska rädda koalorna

Men det är fortfarande inte säkert att Lewis överlever sina skador. För CNN har sjukhuset uppgett att det rör sig om en 50 procents chans.

Oavsett väntar en lång tid av återhämtning för koalan som drabbats av svåra brännskador på både tassarna, magen, bröstet och nosen.

Hittills befaras över 350 koalor ha dött i bränderna i området, som är en viktig livsmiljö för djuren, enligt CNN. Samtidigt som bränderna fortsätter rasa har hundar satts in i räddningsarbetet för att hjälpa till att sniffa sig fram till koalorna för att de ska kunna räddas undan lågorna.

Samtidigt väntas bränderna förvärras i takt med att Australien går mot sommar och högre temperaturer. Hittills har fyra personer dött i bränderna och hundratals hem har förstörts. Varningen för bränder i södra Australien har höjts till "katastrofalt", vilket är den högsta nivån på skalan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.