Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Här pågår ett knarkkrig vid Adriatiska havet

Flera bombdåd och skjutningar på öppen gata har tvingat politiska ledningen att återigen förklara krig mot organiserad brottslighet i Montenegro. Två rivaliserande kriminella klaner tros ligga bakom det upptrappade våldet. De har i åratal smugglat kokain till Europa och deras bas tros vara en lite semesterort vid adriatiska havet.

En bomb exploderade i söndags i Bijelo polje, en stad i Montenegro, bara en timme efter att representanter för säkerhetstjänsten och rättsväsendet i landet hade förklarat krig mot organiserad brottslighet.

Bomben ska enligt lokala medier ha exploderat vid en adress där en journalist, som har bevakat korruption och organiserad brottslighet i landet, bor med sin familj. Han har förhörts av polisen men det har inte gått att bekräfta att han var måltavlan.

Det är det sjunde bombdådet i landet i år, skriver Balkan Insight, en nyhetsportal med fokus på nyheter från Balkanområdet. Tidigare förra veckan exploderade en bilbomb i ett exklusivt bostadsområde och en person med kopplingar till kriminella nätverk dödades.

I lördags dödades två personer i en skjutning på öppen gata i centrala Podgorica, Montenegros huvudstad – ett av offren uppges ha varit oskyldig åskådare.

Mångårig fejd mellan kriminella gäng

Skottlossningen väckte starka protester mot polisledningen i landet och två polischefer tvingades avgå. På söndagen höll det nationella rådet för säkerhet i landet ett krismöte.

– Staten kommer att slå hårt mot de kriminella inte bara i Podgorica utan också i andra delar av Montenegro, meddelade Mevludin Nuhodzic, inrikesminister, efter mötet.

De flesta dåden kopplas av lokala medier till en pågående konflikt mellan två rivaliserande gäng vars huvudsakliga sysselsättning är kokainsmuggling. Båda gängen ska ha sin bas i kuststaden Kotor, ett av Montenegros mest populära turistmål.

I turistbroschyrer beskrivs staden som en av adriatiska kustens pärlor och lockar med sin medeltida stadskärna som listats som världsarv av UNESCO. Kotor har 20 000 invånare, ligger i en djup bukt och omsluts av höga berg. Under högsäsongen är bukten full av lyxyachter och på strandpromenaden trängs turister.

Samtidigt har staden blivit arena för återkommande uppgörelser mellan kriminella gäng. Sedan 2013 ska 30 personer ha dödats där, skriver Balkan Insight. I juni 2016, mitt i turistsäsongen, tvingades man sätta in antiterrorpolis och stänga ner staden efter en rad skjutningar.

Enligt lokala medier pågår nu en strid mellan två rivaliserande klaner – Skaljari och Kavac – uppkallade efter områden i Kotor. Det hela ska ha börjat när 200 kilo kokain försvann i Valencia 2014.

Presidentval i april

Redan för tio år sedan hamnade Kotor i fokus då det uppdagades att en Darko Saric, också känd som Balkans kokainkung, hade investerat i turistsektorn i staden. Han dömdes för att ha smugglat 5,7 ton kokain från Latinamerika in i Europa – men friades efter att ha överklagat domen. Nu åtalas han för grov penningtvätt.

Den 15 april hålls presidentvalet i Montenegro. Favoriten är Milo Djukanovic som har stått i centrum för makten i landet sedan början av 1990-talet.

– I kommande mandatperiod vill jag säkerställa en europeisk livskvalité för våra medborgare, sa han när han tillkännagav sin kandidatur.

Djukanovic har länge anklagats för kopplingar till kriminella nätverk och har tidigare utretts för inblandning i en stor cigarettsmugglingshärva på 90-talet. I Italien öppnades en förundersökning mot honom men utredningen lades ner då han hade valts till premiärminister och hade diplomatisk immunitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.