Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Här lär sig unga om sex - med 3D-utskriven klitoris

Ett steg framåt för utbildning, vetenskap och jämlikhet. Världens första anatomiskt korrekta 3D-modell av klitoris har anlänt. Det kan komma att revolutionera hur skolbarn får lära sig om rollen som könsdelen spelar när det kommer till sex.

Efter att ha varit felaktigt känd som "en liten knapp" kommer nu modellen som mer liknar en slags high-tech boomerang. Tack vare en forskare inom socialmedicin, Odile Fillod, kommer franska skolbarn få lära sig att det är just så klitoris ser ut, skriver The Guardian.

Forskaren förklarar varför det är så viktigt för kvinnor att ha en mental bild av vad som händer med deras kroppar när de blir stimulerade.

– Genom att förstå klitoris nyckelroll kan en kvinna sluta känna skam, eller att hon är onormal om vaginalt samlag inte lyckas ta henne hela vägen fram - vilket enligt anatomiska data är det vanligaste för de flesta kvinnor, säger han till tidningen. 

Ska användas i sexualundervisningen

Modellen är den första i sitt slag. Den har öppen källkod, är anatomiskt korrekt, i full storlek och är utskrivbar. Från och med september ska 3D-modellen användas i sexualundervisningen på franska skolor, från grundskolan upp till gymnasieutbildning, enligt The Guardian.

Franska medier har hyllat nyheten och kommenterar att klitoris ofta hamnar i skymundan då läkare och forskare fokuserar mer på det manliga könsorganet. I många läroböcker är klitoris förbisedd och ofta felaktigt skildrar när den väl är med.

Men frågan om modellen kommer att bli väl använd är fortfarande osäker. Även om The Guardian rapporterar att den ska användas från och med september skriver franska webbsajten Makery att den ska lanseras först i januari 2017.

Filmen nedan visar hur en 3D-klitoris designas och blir till. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.