Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Professor Edward Nieuwenhuis undervisar sina 25 studenter utomhus.
Professor Edward Nieuwenhuis undervisar sina 25 studenter utomhus. Bild: John Thus/AFP/TT

Här hålls lektioner på parkeringar och torg

En filosofiprofessor står under ett träd och citerar Sokrates. En historielärare på en parkeringsplats förklarar Berlinmurens fall.
I nederländska Middelburg har den högre utbildningen anpassat sig till pandemin och flyttat ut i det fria.

I stället för att hålla föreläsningar och seminarier på distans, via nätet, har University College Roosevelt beslutat att flytta en stor del av verksamheten till Middelburgs parker, torg, parkeringsplatser och andra ytor där grupper av elever kan hålla rimligt avstånd till varandra.

För Edward Nieuwenhuis, professor i livsvetenskap, är det första gången att undervisa utomhus. Framför honom, invid en kyrka i stadens äldre delar, sitter 25 elever i jackor och lyssnar. I bakgrunden väsnas en lastbil som sopar gatan.

– Jag tycker att det är riktigt bra, eftersom man kan röra på sig och se varandra utan en skärm eller digitala gränssnitt. Det är strålande, säger Nieuwenhuis.

– Det är mer avslappnat. Det känns inte som att det är en lektion utan som att eleverna lär sig för att de verkligen vill.

"Blir gladare"

I Nederländerna har myndigheterna upptäckt åtminstone 75 000 bekräftat smittade personer under coronapandemin och över 6 200 personer har avlidit. Till en början stängdes läroverken helt och hållet, sedan startade det om, till stor del med distansundervisning.

– Efter många månaders karantän och nätbaserade lektioner känns det väldigt inspirerande och roligt att ha lektioner utomhus, säger 18-årige Ediz Klont.

– Det blir mer social interaktion utomhus, folk känner sig gladare. Jag blir väldigt glad när jag har människor omkring mig.

21-åriga Anje Boswijk trivs också med utomhusundervisningen, då det är lättare att hålla avstånd till klasskamrater än i mindre föreläsningssalar.

– När jag följer en lektion via nätet blir jag mer distraherad och mindre motiverad att fortsätta att vara uppmärksam, säger hon.

Bara dåliga kläder

Ett potentiellt problem är väder och vind som sveper in över låglandsområdet. Men det finns inget dåligt väder, tycks även nederländare resonera.

– I dag var det lite kallt att vara utomhus, men man kan se till att vara förberedd och ta med sig en extra tröja. Nästa gång ska jag vara bättre förberedd, men det var fullt genomförbart, säger Anje Boswijk, som också rekommenderar paraplyn.

Professor Nieuwenhuis föredrar den typen av problem framför de som nätundervisningen kan innebära. När temperaturen sjunker föreställer han sig hur studenterna kan sitta med filtar runt en trevlig vinterbrasa någonstans och lyssna.

– Jämfört med det tekniska eländet är det här riktigt underbart, säger han.

Middelburg ligger i sydvästra Nederländerna och är huvudstad i provinsen Zeeland. Här bor knappt 50 000 personer.

Staden har historiska kanaler och ett mycket berömt stadshus i gotisk stil som byggdes 1452. Klocktornet heter Långe Jan.

Middelburg ligger på en halvö mycket nära Atlantkusten. Den har i århundraden varit en viktig handelsstad. Här tillverkades även optiska linser, något som anses ha haft stor betydelse för teleskopets och mikroskopets tillkomst.