Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här grips knarkkungen El Chapo

Den mexikanska regeringen har släppt en film som visar när marinsoldater slår till mot ett hus där världens mest eftersökta knarkkung, Joaquín "El Chapo" Guzmán, gömt sig.

Knarkkungen Guzmán som varit på flykt sedan juli 2015 då han lyckades fly från fängelset Altiplano genom en grävd tunnel, greps på fredagen under dramatiska former.

Nu har mexikanska regeringen publicerat videoklipp som visar hur gripandet gick till.

Marinsoldater stormade huset i Los Mochis, Sinaloa, där de visste att Guzmán gömde sig. Knarkkungens underhuggare öppnade eld. Samtidigt som striderna rasade passade Guzmán själv på att fly genom en hemlig dörr.

Den hemliga dörren, gömd under en spegel i ett sovrum på övervåningen, ledde till en avloppstunnel. Guzmán hann springa någon kilometer i tunneln innan en allt för hög vattennivå satte käppar i flykthjulet, skriver SkyNews.

Joaquín "El Chapo" Guzmán greps. "Min semester är över" ska han ha sagt vid gripandet enligt mexikanska Televisa.

I ett sovrum i huset hittades platteveapparater och en soffa nerskräpad med injicerbart testosteron, antibiotika och kondomer. I ett av badrummen påträffades två kvinnor, rapporterar SkyNews.

Under striderna dog fem av de femton underhuggare till knarkkungen som uppehöll sig i huset. En marinsoldat skadades. Nu har mexikanska regeringen påbörjat en process för att utlämna Joaquín "El Chapo" Guzmán till USA.

- Den genomsnittliga tidsramen är ett år, men det kan ta upp till fem år, säger Mexikos riksåklagare Arely Gómez till Radio Fórmula enligt nyhetsbyrån AFP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.