Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här flyr IS - med kvinnor och barn som sköldar

Kurdisk-arabiska styrkor befriade förra veckan den syriska staden Manbij från terrorgruppen IS. Efter att ha varit ett skräckvälde i över två år brände kvinnor de heltäckande kläderna i glädje och männen rakade bort skäggen. Men i nyligen publicerade bilder ser man hur IS-krigare kunde ta sig ifrån staden - med kvinnor och barn som mänskliga sköldar.

Det är de syriska väpnade styrkorna som har publicerat bilder som visar hur IS-krigare flyr staden Manbij i Syrien. De åker i en lång konvoj men med kvinnor och barn som mänskliga sköldar.

 


 

Det var i förra veckan som kurdisk-arabiska styrkor efter flera månader av strider befriade den syriska staden från terrorgruppen. IS tog kontroll över staden för två år sedan, och för Reuters beskriver en invånare skräckväldet och pekar ut platsen där terrorgruppen genomförde halshuggningar.

- Det skedde för vad som helst eller med förevändningen att de inte trodde på Gud.

Efter befrielsen sågs kvinnor bränna de heltäckande kläder de tvingades att bära, och männen rakade bort skäggen. Flera rökte cigaretter vilket var strikt förbjudet under IS skräckvälde.

- Jag känner glädje och det är som en dröm. Jag kan inte tro det. Saker som jag har sett har ingen sett, säger en kvinna i Manbij enligt Reuters.

I de nyligen publicerade bilderna ses över 100 jihadister lämna staden, som är belägen i norra Syrien, i bilar och lastbilar. Flera civila togs som gisslan och hölls fångna inne i fordonen. Enligt Sky News ska kvinnor och barn ha blivit tvungna att omringa alla fordon i konvojen samtidigt som jihadisterna lämnade staden.

När de USA-stödda styrkorna fick syn på kvinnorna och barnen beslöt man att inte öppna eld. De hundratals människor som IS tog som gisslan blev dagen därpå släppta, somliga flydde på egen hand.

Enligt Mellanösternkännaren Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet innebär IS förlust av Manbij att det här kan vara slutet för IS i Syrien.

- Det är egentligen slutet för IS i Syrien. Har de inte kontroll över de här tio gånger två-tre milen längs den turkiska gränsen kan de inte föra folk, vapen och materiel till eller från al-Raqqa i östra Syrien, deras huvudstad i landet, säger Per Jönsson till TT.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.