Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/11

Här flyr över 200 000 människor Mosul

Under flera veckors tid har intensiva strider pågått mellan irakiska regeringsstyrkor och terrorgruppen IS. Över 200 000 invånare har flytt Mosul nu när striderna har nått de centrala delarna av staden.

Iraks regeringsstyrkor har nått fram till högkvarteret för Ninevehs provinsmyndighet i Mosul och förbereder nu en stormning av byggnaderna, uppger en företrädare för armén.

Över 200 000 invånare har flytt de intensiva striderna, enligt Internationella flyktingorganisationen. Och flyktingströmmen ökar – sammanlagt 40 000 människor har flytt Mosul de senaste sju dagarna.

Nu varnar hjälporganisationer att flyktinglägren snart kommer att bli överfulla.

Offensiven mot IS återupptogs

Offensiven mot stadens västra stadskärna, som fortfarande kontrolleras av IS återupptogs på söndagen efter ett två dygn långt avbrott på grund av dåligt väder. Armén drev ut IS från stadens östra halva i januari.

Mosul är Iraks näst största stad och ett av IS starkaste fästen. Terrorrörelsen tog över staden under en blixtoffensiv sommaren 2014. En förlust av Mosul tros innebära slutet för den irakiska delen av IS självutnämnda kalifat.

Inrigade IS

Tidigare i veckan hade irakiska armén inringat terrorgruppen IS styrkor i västra Mosul genom att stänga av den sista vägen ut, via Syrienporten i nordväst där vägen mot Tal Afar och Syrien börjar.

Om armén nu lyckas krossa IS i Mosul är det slutet för det hårdföra "kalifatet" i Irak, som utropades just i Mosul för snart tre år sedan.

Tusentals civila flyr

Tusentals civila har de senaste dagarna gått till fots ut mot de irakiska regeringsstyrkorna. De fick korsa ett djupt dike där IS tidigare höll sin försvarslinje. Gamlingar frågade varför inga bussar fanns där för att köra dem till flyktingcentra, skriver Reuters. En man sade att han suttit gömd i sitt hus elva dagar utan mat och vatten, och utan att veta vad som hände utanför.

Många civila offer i striderna

Det bodde 750 000 människor i västra Mosul när anfallet mot IS började. Hjälporganisationer uppger att tusentals har blivit dödade, både stridande och civila.

Staden är kluven av floden Tigris, och alla dess fem broar har blivit förstörda. IS är sedan tidigare bortjagat ur östra delen.

Utöver stöd från USA har irakiska armén hjälp av elitförband från irakiska polisen samt kurdiska och iranska stridande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.