Här får världens största aktiva vulkan utbrott

Mauna Loa på Hawaii är världens största aktiva vulkan som har fått ett utbrott för första gången på nästan 40 år. Experterna tror att det kommer gå lugnt till – så länge inte en krater öppnas upp i sidan på vulkanen.
– Då kan det bli illa, säger vulkanexperten Erik Sturkell.

ANNONS
|

De glödande lavaströmmarna från Mauna Loa lyser upp nattmörkret på Hawaii och har fått besökare att försöka komma så nära som möjligt för att få se det unika utbrottet.

"Utbrott är spännande upplevelser, men kom ihåg att du observerar en helig händelse. Kīlauea och Mauna Loa-vulkanen är wahi kapu (heliga landskap) omgivna av mytomspunna platser”, står det på parkens hemsida, rapporterar CNN.

Det är första gången på 38 år som vulkanen får ett utbrott, vilket är den längsta vilande perioden som Mauna Loa gått igenom i modern tid. Men vulkanexperten Erik Sturkell menar att det inte är en särskilt lång tid ur en vulkans perspektiv.

ANNONS

– Det är inte oväntat, det är en väldigt aktiv vulkan. 40 år emellan utbrotten är egentligen ingenting, säger Erik Sturkell, professor i geofysik på Göteborgs universitet.

– Så länge inte lavan fyller upp kalderan helt är det ingen fara. Men vulkaner är individer så helt plötsligt kan något överraskande ske

En kaldera är området på toppen av en vulkan där lava samlas. Skillnaden mellan en vulkans kaldera och en krater är att en krater är mindre och oftast orsakat av en explosion utåt, medan en kaldera är ett mycket större hålrum som orsakats av en kollaps inåt.

Att kalderan skulle fyllas upp är inte det största överhängande hotet. Något som skulle innebära stora risker är om en krater skulle öppnas på sidan av vulkanen.

– Om det gör det hoppas man att det är högt uppe på bergets kant, eftersom det ger en mer tid. Men om kratern öppnar sig någonstans på sluttningen, då kan det bli illa.

Höjdskillnad kan göra att lavan rinner snabbt

Från vulkanens topp går en lång nerförsbacke till kusten där människor bor. Eftersom lavan är lättrunnen och höjdskillnaden är så pass stor så kan det leda till ett snabbt händelseförlopp.

Erik Sturkell säger att när vulkanen Nyiragongo i den Demokratiska republiken Kongo fick ett utbrott så flöt lavan på ett sådant sätt längs med sluttningarna att den nådde hastigheter på 100 kilometer i timmen.

ANNONS

– Det är mycket, mycket ovanligt. Oftast går det långsammare. Men det är något som i princip är ostoppbart, säger Erik Sturkell.

Då gäller det att inte försöka springa ner för sluttningen utan åt sidan. Och att hålla sig borta från raviner och bäckar där lavan kan tänkas samlas.

– Folk på Hawaii är vana, de har en fördel att utbrott händer så ofta. Det finns med i medvetandet vad man ska göra.

Oklart hur länge vulkanutbrottet kommer att pågå

Eftersom det inte är några stora askplymer innebär det inga risker för flygtrafiken. I stället är det ett utbrott där det förekommer lavafontäner och en del gasmoln.

– Gasen som kommer ut hamnar på runt tre till fyra tusen meters höjd direkt, och eftersom det är så långt bort till där folk bor så hinner koncentrationerna minskas ordentligt, säger Erik Sturkell.

Hur länge vulkanutbrottet kan komma att vara vet man inte än, men troligtvis kommer det likna de tidigare utbrotten som skett på Mauna Loa och som varat i några veckor.

På måndagen har Hawaiis hälsodepartement utfärdat en varning till invånare och besökare om att de ska förbereda sig på att luftkvaliteten kan komma att påverkas. Människor som är i riskgrupp, barn, äldre och individer med andningsproblem uppmanas att dra ner på utomhusaktiviteter som kan påverka andningen och att minska exponeringen genom att stanna inomhus och stänga fönster och dörrar, särskilt om den vulkaniska smogen utvecklas, uppger hälsoavdelningen enligt CNN.

ANNONS

På Hawaii finns sex aktiva vulkaner, inklusive Mauna Loa som har haft utbrott 33 gånger sedan 1843. Det senaste utbrottet 1984 pågick i 22 dagar. Då sträckte sig lavaflödet sig sju kilometer från staden Hilo där det i dag bor 44 000 människor.

LÄS MER:Vulkanutbrott för andra gången på 6 000 år

LÄS MER:Försökte få tag på sin mobil – ramlade ner i vulkan

LÄS MER:Island smälter och stiger – kan få fler utbrott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS