Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här får kvinnor vara lediga när de har mens

Nu introducerar Kina en ny regel som tillåter kvinnor att ta betald ledighet från jobbet vid mensvärk, skriver CNN. Men Kina är inte först med att introducera ledighet vid mens. Regeln har redan klubbats igenom i flera andra länder.

Nu har ett nytt beslut om ledighet vid menstruation klubbats igenom i Kina. Det är den kinesiska Anhui-provinsen som tagit beslut om upp till två dagars betald ledighet vid mens. Från och med mars kan kvinnorna som bor i provinsen begära ut ledighet vid menstruationssmärtor - så länge de kan visa upp ett giltigt läkarintyg, enligt CNN. Även de kvinnor som bor i Shanxi-provinsen, Hubei-provinsen och Guandond-provinsen i Kina kan vara hemma från jobbet utan att behöva oroa sig för lönen. Däremot visar en undersökning som The Independent tagit del av via China.org att tjugo procent av kvinnorna i Guandond-provinsen valt att avstå från ledighet eftersom de kan "leda till förseningar i arbetet", kvinnorna ska även ha varit oroade över kostnaderna för företaget om de stannade hemma, skriver nyhetssajten.

Men Kina är inte först med att erbjuda kvinnor ledighet vid menstruation, redan 1947 införde Japan beviljad ledighet vid mens. Flera andra länder, däribland Sydkorea, Taiwan och Indonesien har redan lagar som tillåter kvinnor att vara hemma och kurera sig vid mensvärk, skriver The Independent.

I Sydkorea har alla kvinnor, sedan 2001, rätt till en ledig dag varje månad. Kvinnor i Indonesien tillåts två dagars ledighet i månaden, men kvinnorna utnyttjar sällan denna rätt eftersom de måste genomgå fysiska undersökningar innan de beviljas ledighet, skriver tidningen. Taiwan är det mest generösa landet än så länge - som erbjuder tre dagars ledighet.

Det finns inget liknande beslut i västvärlden om ledighet vid menssmärtor, även om idén föreslogs i Ryssland 2013.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.