Här drar kraftiga sandstormen in över Kina

Kraftiga sandstormar drar in över nordvästra Kina – och orsakar olyckor och föroreningar. Bara hittills i år har flera liknande händelser fått förödande drastiska konsekvenser runt om i landet.

ANNONS
|

En vägg av sand har täckt fabriker och bostadskvarter i Linze i Gansu-provinsen, nordvästra Kina. Säsongens sandstormar har orsakat både trafikolyckor och förorenat luften på sin väg över landet.

Bilder från statliga CCTV visar apokalyptiska scener från när det böljande sandmolnet svepte in över Ganzu i söndags. Meteorologer uppmanar människor att stanna inomhus och hålla fönstren stängda medan fler stormar väntas i norra Kina under tisdagen.

Varje vår drabbas landet av hårda sandstormar när sand från Gobiöknen dumpas över städer, ända fram till Shandong på östkusten. I mars drabbades huvudstaden Peking av den värsta sandstormen på årtionden när sand från Gobiöknen svepte in över staden. Följden blev knappt urskiljbara skyskrapor, luftföroreningarna som sköt i höjden och inställda flyg.

ANNONS

Den nya stormen var inte helt oväntad. Redan i mars varnade meteorologiska myndigheter i Kina för flera sandstormar i april, ett resultat av höga temperaturer och låg nederbörd i grannlandet Mongoliet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS