Här demonstrerar tusentals mot restriktionerna i Kanada

De omfattande coronademonstrationerna i Ottawa hindrar gränshandeln mellan Kanada och USA. Nu varnar de båda ländernas regeringar för att effekterna kan bli extremt kostsamma för ekonomin. Samtidigt kritiseras Kanadas premiärminister Justin Trudeau från oppositionen för att landets nuvarande coronarestriktioner är för hårda.

ANNONS

Demonstrationerna som pågått sedan i början av januari fortsätter att ställa till problem för gränshandeln mellan Kanada och USA. I förra veckan utlyste borgmästaren i huvudstaden Ottawa nödläge mot bakgrunden att protesterna var ett seriöst hot mot stadens invånare.

En stor del av demonstranterna, som kallar sig ”frihetskonvojen”, använder sina fordon för att blockera Ottawas gator. Framförallt är demonstranterna kritiska till vaccinkraven för att passera gränsen till USA. Hittills har 23 personer gripits i samband med demonstrationerna. Nu varnar även polisen demonstranterna som blockerar de centrala delarna att kan komma att gripas om de fortsätter med blockaden, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS

Stoppar gränshandeln

Gränshandeln mellan Windsor i Kanada och den stora industristaden Detroit i USA stoppas nu också av en stor lastbilskonvoj som hindrar den viktiga gränsövergången. Runt 27 procent av handeln mellan USA och Kanada går över Ambassador Bridge som utgör övergången mellan städerna i de två länderna.

Nu har både biltillverkarna Toyota och Ford meddelat att de stoppar produktionen på deras fabriker på den kanadensiska sidan till följd av att deras komponenter inte kommer över gränsen. Den stoppade produktionen kommer att pågå åtminstone veckan ut, rapporterar Aljazeera.

Både den kanadensiska och amerikanska regeringen har varnat för att blockaderna kan bli oerhört ekonomiskt kostsamma för ländernas exporthandel.

– Jag tycker det är viktigt för alla i Kanada och USA att förstå vilken potentiell inverkan blockaden kan få på arbetarna och på handelskedjan, sa Vita Husets pressekreterare Jen Psaki på onsdagen, enligt The Guardian.

Premiärministern pressad

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har genomgående fördömt demonstrationerna och menar att de skadar både ekonomin och demokratin.

– Vi måste göra allting för att få ett stopp på detta, sa han i parlamentet i Ottawa på onsdagen.

Samtidigt höjs högljudda röster från den konservativa oppositionen om att häva restriktionerna i landet. Till och med en medlem i Trudeaus liberala parti i staden Quebec, Joël Lightbound, tog bladet från munnen om Premiärministerns ton mot de som kritiserar regeringens nuvarande strategi.

ANNONS

Lightbound sa att premiärministern ”demoniserar” människor som oroar sig för pandemirestriktionerna och att människorna som oroar sig över dem har legitima skäl för det, enligt New York Times.

Spridit sig till andra länder

Liknande demonstrationer inspirerade av dem i Ottawa har spridit sig till andra kanadensiska städer men också till bland annat Nya Zeeland och Frankrike. I franska Nice har frihetskonvojen samlat runt 200 människor som bland annat synts vifta med den kanadensiska flaggan. De säger att de planerar att ta sig vidare till Paris och Bryssel för ytterligare demonstrationer, enligt The Guardian.

Säkerhetsansvariga i USA varnar för att konvojerna kan störa ordningen i samband med söndagens Super Bowl i närheten av Los Angeles och sedan ta sig vidare till Washington DC, skriver NBC News.

LÄS MER:Över 50 gripna vid covidprotest i Nya Zeeland

LÄS MER:Handelsbro blockerad – Ford stänger fabrik

LÄS MER:Lastbilsförare blockerar gränsövergångar i Nordamerika

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS