Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

Här dödas sju kvinnor om dagen

I Mexiko dödas i snitt sju kvinnor om dagen. Det utbredda våldet bärs upp av såväl korruption som straffrihet och en ingrodd machokultur. "Inte en till" ekar slagorden från aktivister, men dödandet av kvinnor och flickor fortsätter.

Högt upp på en av kullarna i Ecatepec bor Cruz Pérez. Från gatan, innanför grinden, går en smal trappa ner för sluttningen till det enkla huset. Hon går sällan ut nu för tiden. Det gör ingen i familjen, om de inte måste. 
– Allt började den 12 juni 2012, när en granne våldtog min dotter, bara några hus härifrån, och vi anmälde honom, förklarar hon. 
Jessica Lucero Olvera Pérez var 14 år den där sommaren. Grannen var 22 när de hamnade på en fest med gemensamma vänner. När hon var på väg hem drog grannen in henne på en övergiven tomt och våldtog  henne.  Redan samma natt åkte Cruz till polisen med sin dotter för att göra en anmälan. 
– De förhörde min dotter och mig och gav henne en tid hos rättsläkar en dagen efter. 

 

Korruption en del av vardagen

För att kunna gå vidare med utredningen bad polisen om motsvarande 1000 kronor – pengar som familjen inte hade. Korruption är en del av vardagen i Mexiko och att en polis ber om pengar är inte ovanligt. Lönerna är låga och ofta saknas resurser till såväl  bensin som utredningstekniska åtgärder. Upprepade gånger har den organiserade brottsligheten visat sig ha förgreningar högt upp inom såväl polisväsendet som bland politiker. 

Ungefär en vecka efter polisanmälan står plötsligt flera personer ur grannens familj utanför dörren för att komma överens om en  uppgörelse, för att våldtäktsanmälan ska dras tillbaka. 
– Jag sa nej, att det han hade gjort mot min dotter inte var vad som helst och att det måste redas ut korrekt, enligt lagen. Då sa de att vi skulle få ta konsekvenserna. 
När Jessica två veckor senare själv stöter ihop med grannen kommer nya hot. 
– Han säger till henne att dra tillbaka anmälan, med fula ord och allt, för annars kommer han göra slut på henne. Min dotter kommer hem helt hysterisk: livrädd, gråtande och säger att vi måste dra tillbaka anmälan, att hon inte vill att det ska hända mig eller någon annan i familjen något. Men när vi lugnat ner henne åker vi tillbaka till polisen och anmäler hoten. En vecka senare dödar de min dotter. 

 

Kom aldrig hem igen

Ecatepec är en av de mest marginaliserade och våldsdrabbade kommunerna i delstaten Mexiko, som omringar huvudstaden och har bland den högsta brottsligheten i hela landet. 2015 anmäldes fler mord här än i någon annan delstat och våldet mot kvinnor har gjort regionen ökänd. Förra året mördades minst 258 kvinnor här och många av kropparna visade spår av tortyr. 
Dessutom: alla försvunna. Döttrarna, systrarna och mödrarna som skulle gå till affären på hörnet eller var på väg till jobbet eller skolan. De som aldrig kom hem igen; som är spårlöst borta. När en  flicka eller kvinna försvinner  i  Mexiko är standardsvaret  från  polisen att hon antagligen bara ”har  gett  sig  iväg  med  sin  pojkvän” och att de anhöriga måste vänta  i 72 timmar innan de kan få någon hjälp. Trots att den första tiden är den allra mest kritiska för möjligheten att hitta personen vid liv  är tidsgränsen praxis i stora delar av landet och många  anhöriga  vittnar  om  att  ingenting  blir  gjort  om  de   inte  själva  engagerar  sig  i utredningen och ständigt kräver svar. 

Även i Jessicas fall var familjen tvungen att ligga på för att brotten överhuvudtaget skulle utredas.  Idag känner Cruz att de har kommit en bit på vägen, men det har varit en lång kamp. 
– Innan vi kom dit vi är idag var jag tvungen att stå ut med förolämpningar från såväl polisen som andra  myndigheter. En del ville  få mig att känna mig skyldig, eller att tro att det var min dotters fel för att hon inte visste att välja sina vänner bättre. Men det var vänner hon litade på och i stort sett hade vuxit upp tillsammans med. 

 

Kvinnomord har ökat

Sedan 2007 har antalet kvinnomord ökat kraftigt i Mexiko och i hela landet mördas uppskattningsvis sju kvinnor varje dag. Enligt Viviana Muciño Marquez från organisationen Medborgarobservatoriet mot genusvåld, försvinnanden och kvinnomord, är bristen på vilja och kompetens hos polis och åklagare en viktig förklaring till den höga brottsligheten. 
– Till en början utreder de inte ens och det finns ingen samordning mellan myndigheterna. Våldet har normaliserats och det finns en stor rädsla för att anmäla. 
Hon  förklarar  att  bristen  på  åtgärder  mot  exempelvis  våld  i  nära  relationer  ofta  leder  till att kvinnan går tillbaka till sin partner, som i värsta fall dödar henne. Precis som i Jessicas fall  kan  det  också  förekomma  hot  som  gör  att  människor  låter bli  att  gå  till  polisen  eller drar tillbaka anmälan i efterhand. Allt  detta  bidrar  till  en  utbredd  straffrihet.  Trots  att  mörkertalet  vad  gäller  exempelvis  våldtäkter  kan  antas  vara  enormt  leder  bara  runt två  procent  av  alla  anmälningar  till  fällande dom. 

När Jessica går längs den smala trappan upp till vägen för sista gången är det  den 13 juli. Hon ska gå och äta tacos med sin pojkvän som är på väg för att möta henne. Men när han väl kommer fram till grinden är hon inte där.
– Han frågar efter henne men jag säger att hon gått ut för att vänta på honom. När jag fö
rstår att de inte är tillsammans börjar jag leta. Först morgonen efter hittar vi henne, berättar Cruz. 

I  ett  hörn  av  det  enkla  köket,  med  mintgrönt  målade  väggar  av  tegel, står  en  gammal stereo tyst.  När  Jessica  var  hemma  strömmade  nästan  alltid  musik  på  hög  volym  ur  högtalarna. Hon skämtade mycket och var nästan alltid glad. 
– Det var alltid musik på och hon sjöng alltid. Sedan hon försvann är det inte samma sak längre.  Kanske  sätter  vi  på  musik  någon  gång  ibland,  men  det  är väldigt  sällan,  förklarar Cruz. 

 

Trakasserier slutar inte

Grannen dömdes senare för våldtäkten på Jessica, men enligt myndigheterna finns det inga kopplingar mellan den och mordet på henne en månad senare. Ändå är Cruz övertygad om att grannen ligger bakom även det. 
– Att säga att jag får ta konsekvenserna, betydde för mig att de skulle göra något mot någon av oss. Så för mig är han inblandad i min dotters död, för sedan hotar han henne själv också, en vecka innan hon dör.

Förut arbetade både Cruz och hennes man, men numera stannar hon hemma. Jessicas bror, som har en psykisk funktionsnedsättning och lider av epilepsi, drabbades av en djup depression efter mordet och klarar sig inte själv. Tidigare  var  Jessica hans sällskap. Även resten av familjen har påverkats starkt mentalt och varje ärende har blivit till en oro. 
– Jag kan inte gå hemifrån och vara borta för länge, för då börjar familjen oroa sig. Det är samma sak för mig om mina barn går ut eller när min man går och jobbar, så vet vi vilken tid  han  ska  vara  hemma  igen. Går det en timme till utan att jag hör av honom blir jag orolig och börjar tänka på vad som har hänt. 
Faktum är att hoten och trakasserierna inte slutade i och med Jessicas död. Familjen har tvingats byta telefonnummer och funderat på att flytta, men vet inte vart. 
– När vi låg på för att vi kände att utredningen inte kom någon vart började hoten komma igen. Nu är det lugnare, men vi har inte kunnat bevisa vem hoten kommer ifrån.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.