Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Här byggs skyskrapan som äter avgaser

Den prisbelönte arkitekten Vincent Callebaut hämtar inspiration från naturen och hans visioner om framtidens boende skapar så gott som alltid rubriker. Just nu byggs ett spiralformat torn i Taipei som kan äta avgaser.

Det vore lätt att avfärda den franske arkitekten Vincent Callebaut som en drömmare. Hans futuristiska husritningar känns ofta som något hämtat ur en broschyr om år 2079 där människan lärt sig leva både utrymmeseffektivt och i harmoni med naturen.

Det är drömmar. Men inte omöjligt.

I taiwanesiska huvudstaden Taipei reser sig just nu en 21 våningar hög skyskrapa, inspirerad av en mänsklig DNA-sträng, som en spiral mot himlen. Som alltid med Callebauts visioner är grönskan central. Men inte bara för ögat, utan som syresättare.

Husets 23.000 träd och buskar, som klär husets terasser, beräknas absorbera 130 ton koldioxid om året.

Arkitekten medger att det är obetydligt mot de sammanlagt 250 miljoner ton koldioxid som Taiwan släppte ut 2014, men det är ett steg i rätt riktning.

– Tornet representerar ett sätt att bygga bostadshus med långsiktig hållbarhet och att minska det ekologiska avtrycket, säger han själv till CNN.

Huset har även solpaneler på taket och kan rena regnvatten.Callebaut har berättat att han återuppfann sig själv 2008 och började kalla sig "archibiotect", en sammanslagning gav arkitekt och biologisk. Sedan dess har han lanserat ett antal konceptlösningar för framtidens boende.

Kanske har du redan sett hans vision om jättekomplex under vattnet, hans svävande skyskrapor eller städer som flyter på havet som jättelika näckrosblad.

Callebaut hoppas själv att hans visioner om framtiden ska få människor att tänka "utanför boxen" och få oss att bli mer miljömedvetna.

– Planeten är i förfall och det har inte tagits initiativ nog för att rädda Moder jord, säger han enligt CNN.

Spiraltornet, som kallas Tao Zhu Yin Yuan, beräknas stå färdigt i september 2017.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.