Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här blir det olagligt att paxa strandplats

Strandparadiset förbjuder paxandet av platser på stranden med handdukar. Att trotsa förbudet kommer bestraffas med böter på 2 000 kronor.

Det är den italienska kustbevakningen som har beslutat att det får vara nog med paxande av platser på landets stränder. Nu ska ingen behöva komma till en tom stranden som redan upptas av tomma handdukar, solstolar och parasoller. Nu väntar dryga böter på 200 euros (2 000 kronor) för den som trotsar förbudet. Det rapporterar tidningen The Guardian.

Enligt upphovsmännen bakom operationen "Safe Sea" är paxandet av optimala strandplatser utbredd. Dessutom anses det vara orättvist av andra som följer reglerna.

Under lördagen beslagtog Livornos kustbevakning 37 solstolar, 30 paraplyer, handdukar och även vissa baddräkter, enligt tidningen La Repubblica. Paxandet av strandplatser är en "gammal och ingrodd vana" som började när den första stora vågen av turister började besöka Italien efter andra världskriget. Försök att kräva tillbaka stolar och paraplyer kan stå en dyrt. Detta eftersom vissa områden redan börjat dela ut böter.

 

Razzior på olika platser

I staden Cecina, i Toscana, är det brottsligt att lämna strandattiraljer obevakade på stranden innan klockan 08:30. Det är tidpunkten när stranden öppnas för simmare. Beslag av strandutrustning har även rapporterats från Tortoreto, ett område i Abruzzo, och på stranden i Roseto Capo Spulico, i Cosenza och Salerno.

Myndigheter har även fokuserat på att sätta dit bedragare på stranden. En del har satt i system att placera ut stolar och paraplyer på allmänna stränder som ska vara gratis för turister. Detta fenomen har lett till klagomål från turister.

Det är inte första gången italienska myndigheterna har gått till handling ifråga om strandrelaterade brott. För några år sedan delade kustbevakningens tjänstemän i Ligurien ut böter till sex turister på 1 000 euros vardera efter att dessa rullat ut 10 handdukar före klockan 06:00 i syfte att paxa platser på stranden. Alla de misstänkta syndarna var över 60.

I ett annat fall greps en brittisk bussförare efter att han bränt handdukar som paxade tyska besökares platser.  Mannen åtalades inte i slutändan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.