Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samantha McKean är populär i församlingen i episkopalkyrkan. Hon talar inte om politik.
Samantha McKean är populär i församlingen i episkopalkyrkan. Hon talar inte om politik. "Var och en får tolka", säger hon. Bild: Britt-Marie Mattsson

Här berättar folk inte längre vad de röstar på

Britt-Marie Mattsson återvänder till Savannah i Georgia och återser några väljare hon mötte inför presidentvalet för två år sedan. Ingen av dem ångrar hur de röstade då och skulle göra samma val idag.

Ingrid Lelos ruskar på huvudet när hon talar om Donald Trump.

– Jag förstår inte hur kvinnor kunde rösta på honom, säger hon.

Men Anna Smith tycker att Trumps politik är viktigare än personen.

Donald Trump vann delstaten Georgia i presidentvalet 2016 men i mellanårsvalet finns möjligheten att demokraten Stacey Abrams, blir guvernör. Det skulle i så fall vara en historisk seger att en svart kvinna väljs men republikanen Brian Kemp har ett knappt försprång i opinionsmätningarna.

Ingrid Lelos hoppas på Abrams men har inte satt upp en kampanjskylt utanför huset för att deklarera var hon står. Allt färre amerikaner demonsterar öppet sin partisympati. Det polariserade politiska klimatet har gjort att många, som Ingrid Lelos, inte vill hamna i infekterade diskussioner.

Hon är relativt nyinflyttad i ett hus vid den breda Wilmingtonfloden utanför Savannah där hon bor med maken och tre barn. Han arbetar på flygtillverkaren Gulfstream en knapp timmas bilväg bort, hon är hemma med barnen som behöver köras till olika skolor och aktiviteter.

– Det är fullt upp nästan dygnet runt, säger hon.

Lovar sänka skatterna

För två år sedan tvekade hon inte i presidentvalet. Det var självklart att rösta på Hilllary Clinton och inte på Donald Trump.

– Hilllary drev viktiga kvinnofrågor och Trumps vidriga uttalanden om vad han kunde göra med kvinnor gjorde valet lätt, säger Ingrid Lelos. Under de år som gått har Trump bara blivit värre och värre.

Skattereformen som genomförts har främst gynnat välbärgade och företag. Men Trump lovar att sänka skatterna för medelklassen före mellanårsvalet om drygt en vecka.

– Lögn och rent röstfiske, säger Ingrid Lelos. Kongressen som beslutar har ju uppehåll till efter valet.

Trumps tal om att demokraterna har arrangerat karavanen av människor, som nu tar sig till fots från Honduras mot den amerikanska gränsen, avvisar hon också.

– Hur lågt kan han sjunka?

Gapet mellan hur män och kvinnor röstar har vidgats de senaste valen och skillnaden blir, enligt opinionsmätningarna, rekordstor i år. Demokraterna har en övervikt bland kvinnor, republikanerna bland män.

LÄS MER: GP tog bussen genom Georgia mot Florida

Folk har slutat tala med varandra

Men Anna Smith – som bor i ett hus från 1800-talets slut i den gamla bevarade koloniala delen av Savannah – tycker att valet på Donald Trump var enkelt för två år sedan och hon har inte ångrat sitt beslut. Hon är änka sedan några år och har starka rötter sedan flera generationer i Savannah. Hon har alltid varit republikan och delar partiets grundläggande värderingar.

Det är sakfrågorna som avgör och skatterna ligger högt upp. Hon utgår från att Trump skall genomföra sitt löfte att också sänka skatterna för medelklassen. Att Trump beslås med att ljuga och anklagas för att vulgarisera debatten med tillmälen och okvädningsord anser hon hänger samman med att han retas med medierna. Medierna kritiserar honom och han ger igen.

Vid söndagens högmässa i episkopalkyrkan Christ Church – vid en av alla parker med fontäner mitt i staden – är det som vanligt trångt i kyrkbänkarna. Men det pratas inte politik på kyrktrappan efter gudstjänsten som för två år sedan. Det är ingen idé, säger en av kyrkobesökarna. Alla tycker som de tycker och människor slutade tala med varandra efter diskussioner om Donald Trump.

Familjer och släkter splittrades, folk blockerade varandra på Facebook och skrev otrevliga saker. Nu har det lugnat ned sig. De flesta berättar inte längre vad de tänker eller hur de röstar.

LÄS MER: "Det är ett svårt val i år"

Hoppas inte på Trump

Kyrkan och politiken hålls strikt i sär men den unga kvinnliga prästen Samantha McKean tangerar ändå i sin predikan ämnet genom att tala om ledarskap och vad som gör människor stora (great) I Guds ögon. Församlingen nickar och skrattar ibland högt när hon förklarar hur en del beskriver sig som stora ledare medan en riktig stor ledare som Jesus har en anspråkslös attityd. Ingen tvekar om att liknelsen finns med Donald Trump och slagorden ”Great” och ”Leader” men Samantha McKean ler och säger att var och en får tolka det som han eller hon vill.

– Inte sant? Det är väl så det kan vara med en predikan?

Peter Wright talar med fader Michael på kyrktrappan, ingenting om politik, bara om saker som rör församlingen och välgörenhet inför den kommande storhelgen Thanksgiving.

Men tidigare på morgonen har jag följt med Peter Wright på promenad med hunden och pratat om valet han gjorde för två år sedan. Han har alltid varit republikan men valde bort Donald Trump till förmån för demokraten Hillary Clinton. Det var första gången han röstade på en demokrat sedan han valde George McGovern före Richard Nixon i presidentvalet 1972.

– Jag är lika övertygad nu som jag var då om att jag gjorde rätt som röstade på Clinton istället för på Trump säger han. Trump är till skada för USA.

Peter Wright är fortfarande republikan och hoppas att Trump inte finns på valsedeln om två år.

– Jag önskar mig en moderat republikan som president. USA måste komma på rätt väg igen.

På plats i Savannah, Georgia. Britt-Marie Mattsson.. Bild: Britt-Marie Mattsson
På plats i Savannah, Georgia. Britt-Marie Mattsson.. Bild: Britt-Marie Mattsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.