Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/45

Här anländer första gästerna till Oscarsgalan

Natten till måndag var det dags för årets Oscarsgala. Se när kändisarna anländer på röda mattan.

Natten till måndag arrangeras den 90:e Oscarsgalan i gång. Vid 23-tiden började filmvärldens stjärnor anlända på den röda mattan utanför Dolby Theatre mitt i Hollywood.

Vilken film som blir tilldelad det kanske mest prestigefulla priset, bästa film, verkar enligt de vid det här laget hyperventilerande amerikanska branschtidningarna handla om en match mellan "The shape of water" av Guillermo del Toro, "Three billboards outside Missouri, Ebbing" av Martin McDonagh och uppstickaren "Get out" av Jordan Peele.

LÄS MER: Sansad Östlund på plats inför Oscarsgalan

Men även Sverige har chans att vinna minst en Oscar under nattens gala. Ruben Östlunds "The square" som är nominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Men konkurrensen är hård med hyllade filmer som chilenska "En fantastisk kvinna" och Libanesiska "Förolämpningen" som konkurrerande bidrag.

Östlunds mål är att vinna

Ruben Östlund, som som redan vunnit Guldpalmen i Cannes samt tagit storslam på European film awards för "The square", är på plats i Los Angeles sedan några dagar tillbaka. Men när GP träffade honom i Los Angeles hade galanerverna inte infunnit sig än.

– En sak som man får tampas med när det gäller Oscarsnomineringen är folks fantasier om prisets värde. Eller, värdet finns ju. Det är ett så extremt starkt varumärke. Men när man får en överblick kring de här sammanhangen och har varit med ett tag, förstår man också hur det hela är konstruerat. Och då blir andra saker viktigare, sa han tidigare till GP.

Trots det har målet hela tiden varit en Oscarsvinst.

– För det som vore fantastiskt med det är uppmärksamheten som innehållet i ens film får. Som politiker får man slåss för sitt utrymme. Och gör man film, med ett innehåll man tycker är viktigt, får man slåss i konkurrens med all annan film. Visst är det fantastiskt med personlig bekräftelse. Men det viktigaste är hur priset riktar fokus mot ens filmers innehåll, sa Ruben Östlund när GP träffade honom i Los Angeles dagarna innan Oscarsgalan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.