Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här åker tåget - rakt igenom byggnaden

Boende i ett höghus i staden Chongqing i sydvästra Kina behöver inte lämna sitt hus för att ta tåget – tåget passerar rakt igenom deras hem, skriver AP.

Byggnaden är ett helt vanligt bostadshus på 19 våningar förutom att det på åttonde våningen finns en tågstation. 

Anledningen till att man har valt att bygga på det viset uppges vara trångboddheten och den snabba tillökningen av invånare i större städer i Kina. 

"I en stad med så hög puls som denna stod det klart att människor ville ta sig fram snabbt. Att utöka tåglinjen på detta sättet var alltid lite av en chansning, men det har lönat sig", har Yuan Cheng, talesperson för transportfrågor i staden, ha skrivit i ett uttalande, enligt World Architect News.

LÄS MER: 93-åriga Zhang proffs på kung fu

Staden Chongqing har 29 miljoner invånare och är tätt bebyggd med höghus. Det uppges vara en utmaning att hitta utrymme till transporter på marken. Därför måste arkitekter och stadsplanerare ibland vara kreativa för att göra livet lättare för de boende. 

LÄS MER: Här testas kinesiska bussen som ska köra över köerna

Enligt information på kinesiska statliga infrastrukturmyndigheten är det "landets tystaste tåg" som trafikerar sträckan. Man använder sig av det så kallade LRT-systemet, i Sverige jämställt med förortsjärnväg, som använder gummihjul och styrmekanismer som ger en relativt tyst och vibrationsfri gång. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.