Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är USA:s nya vapenmode

USA har fått en ny modenisch, skriver AP. Under många år har det saknats ett kvinnoanpassat vapenmode på marknaden i landet - det menar Marilyn Smolenski, grundare bakom företaget Nick and Lace. Nu visar hon upp det nya feminina vapenmodet.

Löst åtsittande kläder, stora slappa t-shirts och stora kappor. Det är vad kvinnorna i USA under många år var tvungna att klä sig i för att dölja att de bär på vapen. Något Marilyn Smolenski, grundare bakom företaget Nick and Lace, ville ändra på. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag vill inte klä mig i kamouflerade militärinspirerade kläder hela tiden. När jag är i naturen älskar jag att klä mig i det, men det är inget jag skulle vilja klä mig i när jag ska gå och handla mat, säger hon till nyhetsbyrån AP. 

"Kvinnor måste kunna känna sig säkra" 

Att kvinnor måste kunna känna sig säkra när de bär på vapen som är ämnade för att försvara dem tycker hon är en självklarhet.

– Kvinnor ska inte behöva oroa sig för att pistolen ska trilla ut eller att den inte går att få upp snabbt och effektivt om de skulle behöva försvara sig, säger hon, enligt AP. 

Hennes klädföretag Nick and Lace startade 2012 efter att Chicagos vapenlagar ändrades, och man rev upp stadens närmare 30 år gamla förbud att bära handeldvapen på Chicagos gator.

Syftet bakom företaget är att kunna erbjuda kvinnor snygga designkläder som döljer att de bär på vapen. På företagets hemsida går allt ifrån pistolhölster till korsetter och smickrande kvinnounderkläder för den amerikanska pistolanvändande mamman att köpa. 

Många reaktioner

Av annan kvinna som reagerade på avsaknaden av anpassade vapenkläder för kvinnor var Carrie Lightfoot, ägare bakom företaget The Well Armed Woman.

– Hölstrena måste anpassas efter manliga och kvinnliga kroppstyper. Kvinnors midjor är många gånger smalare än männens och bröstet och höfterna kan försvåra det för en kvinna som snabbt vill dra sitt vapen och försvara sig, säger hon till AP. 

Funktionalitet och säkerhet ska komma först

De båda kvinnorna menar att kvinnor måste få veta att det finns kläder som gör att de på ett effektivt sätt kan bära ett vapen utan att det syns.

– Det ska kännas bekvämt. Kvinnor ska inte behöva ha en stor klump metall mellan benen och inte kunna sitta bekvämt när man är på jobbet, säger Marilyn Smolenski. 

Smolinski har sedan starten 2012 utvecklat sitt företag och har nu årliga modevisningar där seminarier om personlig säkerhet är inkluderade. Just nu håller företaget på att utveckla en kollektion av halsband som kan användas som vapen och hårpinnar som både kan användas för att sätta upp håret och för att försvara sig. 

På företagets hemsida finns redan ett stort utbud av halsband formade som knivar, kroppsformande kläder, strumpeband och vapendöljande pälsvästar. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.