Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Här är människans 15 värsta fiender

I dag gjorde Illustrerad Vetenskap en lista över de 15 farligaste djuren för människan. Många känner vi igen, men ganska oväntat verkar det inte bara vara andra djur som är allra farligast.

Hajar, flodhästar och krokodiler. Kanske inte så oväntade fiender till människan, men enligt Illusterad Vetenskap konkurrerar de med långt farligare varelser. I dag släppte tidsskriften en artikel med människans 15 största fiender.

Baserat på antal döda

Statistiken är baserad på antalet människor som dör varje år orsakat av respektive djur. Statistiken gäller både djur som själva agerar gärningsmän, och smittobärande djur som för över sjukdomar och parasiter till människor som i sin tur leder till ond bråd död. 

Sötvattensnäckor farligare än hajar

Många är fruktade odjur och andra kanske helt okända för vissa. Men de som toppar listan är kanske inte de mest väntade.

Hajen exempelvis, som sätter skräck i många, dödade "bara" sex personer förra året, och tre året dessförinnan. Detta jämfört med exempelvis sötvattensnäckor som skördade hela 20 000 liv förra året.

Blodtörstande rovdjur

Mindre förvånande är kanske att djungelns konung, lejonet, finns med på listan. Även krokodilen, som tidigare varit Afrikas farligast djur men nu ersatts av flodhästen, är känd för sin blodtörst.

Överraskande kandidater

Ett djur med mindre aptit för kött, men desto högre temperament och skyddsinstinkt, är elefanten, som kvalar in på en delad tiondeplats. Även hunden, som ska vara människans bästa vän, kan bli människans värsta ovän om den drabbas av rabies. 

De smittbärande odågorna

Men vi kan inte bara beskylla de blodtörstiga och argsinta djuren. Andra som kvalar in på listan är även parasitbärande småkryp som sötvattensnigeln, tsetseflugan och myggan.

Finnas men inte synas

Sist men inte minst. Odågorna vi inte ser. Djuren som parasiterar på människor, och som skördar tusentals offer varje år - maskarna. Både binnikemaskan och spolmasken kvalar sig in på dödslistan.

För hela listan, med fler chockerande kandidater och statistik, se bildspelet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.