Här är anklagelserna mot Benjamin Netanyahu

Rättegången mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu handlar om bedrägeri, bestickning och trolöshet – anklagelser som han nekar till. Här är en sammanfattning av vad åtalet bygger på och de fallnummer som används.

ANNONS
|

Fall 1 000: Bedrägeri och trolöshet

Benjamin NetanyahuI anklagas för bedrägeri och trolöshet med anledning av dyra gåvor han påstås ha fått från Hollywoodproducenten Arnon Milchan och affärsmannen James Packer. Åtminstone Milchan anklagas för att ha fått politiska tjänster i utbyte, bland annat hjälp med ett förlänga sitt visum i USA. I åtalet pekas också flera av Netanyahus familjemedlemmar ut för att ha krävt och tagit emot gåvor från männen – vilket Netanyahu påstås ha känt till.

Värdet på gåvorna beräknas ha uppgått till motsvarande omkring 2,5 miljoner kronor. Riksåklagare Avichai Mandelblit skriver i åtalet att Netanyahu satte sig i en intressekonflikt och utnyttjade sin offentliga ställning för att ta emot gåvor.

ANNONS

Netanyahu har inte förnekat gåvorna och försvarar sig med att det är tillåtet att ta emot presenter från vänner. Han har erkänt att han tagit emot dyra cigarrer och rosa champagne från Milchan som en vänskapsbetygelse, tillsammans med andra gåvor som ett dyrt smycke som hans fru Sara Netanyahu ska ha krävt i födelsedagspresent (från Milchan) och fria flygresor och gratis hotellnätter till Netanyahus äldste son Yair, från Packer.

Polisen har hävdat att Milchan direkt belönades för sin generositet och rekommenderade därför att Netanyahu skulle åtalas för mutbrott eftersom de anser att det inte handlade om "en oskyldig" relation mellan vänner. Men Mandelblit valde att inte åtala Netanyahu, Milchan eller Packer för mutor. Alla tre nekar till brott.

Benjamin Netanyahu är den första sittande premiärministern i Israel att ställas inför rätta för brott. Arkivbild.
Benjamin Netanyahu är den första sittande premiärministern i Israel att ställas inför rätta för brott. Arkivbild. Bild: Abir Sultan/AP/TT

Fall 2 000: Bedrägeri och trolöshet

Rör misstankar om att Netanyahu velat ha positivare bevakning i en av Israels ledande dagstidningar, Yedioth Ahronoth. Enligt åtalet ska han ha slutit ett avtal med majoritetsägaren Arnon Mozes och diskuterat sätt att bromsa den rivaliserande och regeringsvänliga tidningen Israel Hayom – finansierad av Netanyahus miljardärsvän och allierade Sheldon Adelson. Netanyahu anklagas för att ha lovat Mozes att övertyga Adelson om att minska Israel Hayoms upplaga.

Netanyahu har åtalats för bedrägeri och trolöshet. Mozes kommer att ställas inför rätta för mutbrott.

Mozes erbjöd och lovade Netanyahu att ändra bevakningen av honom i Yedioth Ahronoth och på sajten Ynet samt skriva mer negativt om premiärministerns politiska motståndare för att säkerställa hans omval, skriver Mandelblit i åtalet. Netanyahu anklagas i sin tur för att ha använt sitt inflytande för att främja ett lagförslag som skulle innebära betydande ekonomiska vinster för Mozes.

ANNONS

Netanyahus advokater hävdar att premiärministerns handlingar syftade till att lura Mozes och att han inte kan fällas för brott eftersom han inte tänkte göra allvar av sina löften. De har också lyft fram att det är vanligt med "ett givande och ett tagande" mellan medier och journalister och att det inte borde vara brottsligt.

Fall 4 000: Mutor, bedrägeri och trolöshet

Anses vara det mest graverande av de tre. Det handlar om anklagelser om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till telekomjätten Bezeq i utbyte mot positivare bevakning av honom på nyhetssajten Walla, kontrollerad av Bezeqs majoritetsägare Shaul Elovitch.

Det påstådda brottet ska ha ägt rum under Netanyahus tid som kommunikationsminister. Han anklagas för att ha främjat regleringar som direkt gynnade Elovitchs företag och intressen, värda omkring motsvarande 5 miljarder kronor). I gengäld bad Netanyahu och hans hustru Sara, enligt åtalet, flera gånger Walla att ändra bevakningen för att ligga mer i linje med parets intressen. Elovitch anklagas för att ha pressat redaktörerna att uppfylla dessa krav.

Netanyahus advokater hävdar att gynnsam mediebevakning inte utgör bestickning och att Netanyahu ändå inte försökte påverka rapporteringen till sin fördel utan snarare ska ha verkat för en balanserad bevakning. De hävdar också att alla beslut som Netanyahu fattade som kommunikationsminister ska ha godkänts av andra på departementet.

ANNONS

Polisutredningen rekommenderade att Sara Netanyahu också skulle åtalas för flera brott, men Mandelblit valde att inte göra det. Däremot kommer både Shaul och hans fru Iris Elovitch att ställas inför rätta för bland annat bestickning, hindrande av rättvisan, försvårande av utredning och penningtvätt. Paret nekar till brott.

Sofia Eriksson/TT

Hollywoodproducenten Arnon Milchan, här omgiven av skådespelarna Brad Pitt och Angelina Jolie på en bild från 2005, nekar till brott. Åklagare hävdar dock att han gett dyra presenter till Netanyahu och fått politiska tjänster tillbaka.
Hollywoodproducenten Arnon Milchan, här omgiven av skådespelarna Brad Pitt och Angelina Jolie på en bild från 2005, nekar till brott. Åklagare hävdar dock att han gett dyra presenter till Netanyahu och fått politiska tjänster tillbaka. Bild: Chris Pizzello/AP/TT
Rättegång väntar för telekomjätten Bezeqs majoritetsägare Shaul Elovitch. Arkivbild.
Rättegång väntar för telekomjätten Bezeqs majoritetsägare Shaul Elovitch. Arkivbild. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för bedrägeri, bestickning och trolöshet. Rättegången inleds i Jerusalem söndagen den 24 maj 2020.

Det var i februari 2019 som riksåklagare Avichai Mandelblit meddelade att Netanyahu skulle åtalas. Hans beslut byggde på rekommendationerna från två polisrapporter från 2018, där det framgick att det fanns tillräckligt med bevis för att åtala premiärministern i tre ärenden som kallas fall 1 000, 2 000 och 4 000, och som har utretts i mer än tre år.

Antalet personer som får befinna sig i rättssalen kommer att begränsas på grund av coronaviruset. Varje tilltalad – Benjamin Netanyahu, Arnon Mozes samt Shaul och Iris Elovitch – får ha varsin advokat på plats. Resten får följa rättegången via tv i ett angränsade rum, där också medier kommer att finnas på plats.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS