Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I helgen invigs en 430 meter lång hängbro där gångbanan består helt av glas. Bron sträcker sig över en ravin i de så kallade Avatarbergen i den kinesiska Hunanprovinsen.

Hängbro av glas - inget för höjdrädda

En 430 meter lång hängbro – av glas. I helgen invigs världens längsta "glasbro" där människor nu kan få uppleva hur det är att "gå i luften", 300 meter ovanför marken.

Bron sträcker sig över en ravin i en park i centrala Kina i Zhangjiajie, Hunan, ett område som blivit känt som Avatarbergen eftersom filmen med samma namn spelades in där.

Den sex meter breda bron är formgiven av den israeliske arkitekten Haim Dotan vars ritningar innehöll en twist. Förutom att bron tycks bölja fram i vågliknande rörelser är gångbanan uppbyggd av 99 transparenta glaspaneler som är tänkta att ge besökarna en hisnande känsla, skriver BBC News.

Av naturliga orsaker finns dock en viss skepsis mot glas som byggnadsmaterial, varför brons konstruktörer iscensatt en rad spektakulära tester för att övertyga allmänheten om att bron – glaset till trots – är säker. Därför har man låtit personer utrustade med släggor löpa bärsärk på det tre lager tjocka glaset. Man har även kört över bron med en fullsatt bil, allt för att övertyga presumtiva (men skeptiska) besökare.

Trots att bron klarade alla säkerhetstester har parken satt en gräns för maximalt 8 000 besökare på bron per dag. Så de som absolut vill utmana sin eventuella höjdrädsla och "gå i luften" bör alltså boka sina biljetter i förväg.