Händelserna vi inte glömmer: Massakern på Himmelska fridens torg

Studenternas protester hade pågått i flera veckor och lockade hundratusentals medborgare till Himmelska fridens torg. De krävde reformer och ett slut på korruptionen i Kina. Då kväste kommunistregimens stridsvagnar och automatvapen brutalt protesterna.

ANNONS
|

Protesterna på Himmelska fridens torg inleddes i april 1989, efter politikern Hu Yaobangs plötsliga död. Han hade setts som en förespråkare för demokratiska reformer och tusentals studenter kom till Himmelska fridens torg för att hedra honom och demonstrera för reformering, yttrandefrihet och demokrati.

Alltfler människor anslöt sig till demonstranterna, och i maj utbröt en hungerstrejk på torget. Den 19 maj infördes krigslagar i Peking – regimen hade bestämt sig för att hårdhänt ta itu med demonstranterna.

Den 3 juni började Folkets befrielsearmé röra sig från Pekings utkanter in mot Himmelska fridens torg. Soldater, ledsagade av stridsvagnar, öppnade eld mot demonstranter som försökte blockera vägen. Demonstranterna gick till motattack med stenar och brandbomber. Stridsvagnarna körde rakt in i folkmassor.

ANNONS

Strax efter midnatt tog sig militären fram till Himmelska fridens torg. Demonstranterna uppmanades att lämna platsen, och vid halv fem-tiden på morgonen tömde armén torget.

Hur många som miste livet är oklart, uppskattningar varierar från ett par hundra upp till cirka 3 000. Efter massakern greps tiotusentals personer och ett dussintal avrättades. Minnet av händelsen är i Kina suddigt. Staten försöker trycka bort händelsen ur det kollektiva minnet och censuren försöker ständigt stoppa händelsen från att nämnas.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Mathias Rust landade mitt på Röda torget

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Falklandskriget

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Nelson Mandela blir Sydafrikas president

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Försvinnandet av Madeleine McCann

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Katastrofen i Tjernobyl

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Belägringen i Waco, USA

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS