Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Recep Tayyip Erdogan höll gick i ett tal till häftigt angrepp mot Turkiets västliga allierade.

Häftigt utfall mot väst av Erdogan

I sitt hittills häftigaste utfall mot Turkiets västliga allierade anklagar president Recep Tayyip Erdogan dem för att stödja terrorism och kuppmakare. Det misslyckade kuppförsöket genomfördes enligt ett manus som var skrivet utomlands, hävdar han.

I ett tv-sänt tal från presidentpalatset nagelfor Erdogan på tisdagen Turkiets relation till USA och EU – "dem som vi föreställde oss var våra vänner".

Erdogan ifrågasatte vilket slags strategisk partner USA är om regeringen i Washington inte går med på att utlämna Fethullah Gülen, som han anklagar för att ligga bakom den misslyckade kuppen i juli. I åratal har Erdogan anklagat Gülen för att försöka skapa en "parallell stat" i syfte att ta kontrollen över landet.

"Strategiska partner"

Den 75-årige Gülen, som bott i USA sedan 1999, förnekar att han har något med kuppförsöket att göra.

- Hur kan det komma sig, om vi är strategiska partner, att ni gömmer och skyddar honom, sade Erdogan direkt adresserat till Washington.

Det gnisslar ordentligt i relationen mellan Nato-landet Turkiet och andra medlemsländer.

I talet tog Erdogan än en gång upp kritiken mot EU, som enligt honom inte lever upp till sina egna utfästelser i uppgörelsen om att minska strömmen av migranter till Europa. Turkiet har hotat säga upp avtalet om inte löftet om visumfrihet för turkiska medborgare har infriats senast i oktober.

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel reagerade skarpt. "Under inga omständigheter" får Tyskland eller Europa låta sig utpressas, sade han.

Utrensning fortsätter

Erdogan är också irriterad över myndigheterna i Italien, där hans son Bilal har studerat och nu är misstänkt för penningtvätt.

- Italien borde rikta in sig mot maffian, inte min son, sade Erdogan intervjuad av RAI television.

Han varnade för att det "kan orsaka problem för vår relation till Italien".

I den "utrensning av virus och förrädare" som den turkiska ledningen inledde efter kuppförsöket har över 60 000 personer inom militären, rättsväsendet, samhällsservicen och utbildningssektorn gripits, avskedats eller är föremål för utredning, enligt Reuters. Erdogan anser det nödvändigt för att förhindra Gülen från att göra ett nytt kuppförsök.

Inte ens fotbollen går säker. Bortåt 100 funktionärer, däribland domare, har fått sparken, enligt fotbollsförbundet.