Kriminologen Leif GW Persson. Arkivbild.
Kriminologen Leif GW Persson. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

GW om norska mordfallet: Förvånar mig

Polisen i Norge misstänker att miljardären Tom Hagen mördat sin fru och försökt komma undan genom att iscensätta en kidnappning. Om misstanken stämmer, har kriminologen Leif GW Persson aldrig sett något liknande.
– Det gör mig lite förvånad, säger han till TT.

ANNONS

På tisdagsmorgonen greps Tom Hagen utanför sitt hem av polisen. Han är misstänkt för att ha mördat sin fru Anne-Elisabeth Hagen, eller hjälpt till att mörda henne, och polisen tror att han försökt dölja spåren efter brotten med ett avancerat kidnappningsdrama där han pressats på pengar.

– Jag vet inte vad polisen har för underlag men något måste de ha. De måste ha hittat något som de upplever som såpass besvärande att de kan begära honom häktad, säger GW Persson.

Misstänkte kidnappning

Polisens huvudteori var länge att det rörde sig om en kidnappning och höll fallet hemligt i flera månader för att inte riskera att förvärra Anne-Elisabeth Hagens situation. Allt efter utredningens gång har nu i stället blickarna riktats mot maken och GW Persson misstänker, liksom polisen, att han dödat sin hustru.

ANNONS

Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen i 18 månader och kriminologiprofessorn är kritisk till att polisen så länge gick på mannens historia.

– Man köper inte händelsen rakt av om det inte finns jävligt bra bevisning som vittnen eller kamerabevakning.

"Gör mig förvånad"

Att människor som dödat någon försöker dölja brottet genom att lägga ut villospår är inte ovanligt. Leif GW Persson säger själv att han varit på flera rättegångar där han varit övertygad om den åtalades skuld, men där personen ändå friats.

Men om norska polisens teori skulle stämma har han aldrig sett någon som spelar i samma liga som Tom Hagen – som misstänks ha fabricerat samtal via digitala plattformar från kidnappare och lämnat kravbrev på miljontals norska kronor.

– När det kommer till villospårsbeteende, om det är vad det handlar om, har jag inte sett något som är så genomarbetat eller överarbetat. Det gör mig lite förvånad, säger GW Persson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS