Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gundhild Stordalen nu hyllar professorn Jacob Van Laar som ansvarar för hennes riskfyllda behandling. FOTO: Arkivbild

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gunhilds hyllning till professorn: "Anledningen att jag är här"

18 månader efter sin andra och riskfyllda stamcellstransplantation har filantropen och miljökämpen Gunhild Stordalen varit på uppföljningskontroll vid sin klinik i Nederländerna. Från sjukhuset hyllar hon professor Jacob van Laar som ligger bakom hennes behandling. "Professor van Laar ler vid uppföljningsbesöket", skriver Gunhild.

Förra sommaren genomgick Gunhild Stordalen, 38, som den första patienten i världen, en andra och riskfylld stamcellstransplantation för att bekämpa den dödliga och autoimmuna bindvävssjukdomen systemisk skleros.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stordalen fick sin diagnos 2014 och efter det svåra beskedet genomgick hon en första experimentell stamcellstransplantation som cirka tio procent av patienterna avlider av.

"Klådan kom krypande"

Behandlingen förbättrade hennes hälsa, men 2015 drabbades hon av ett återfall, vilket hon bland annat berättar om i sitt hyllade program i "Sommar i P1". 

"Klådan kom krypande. Först lite, sedan mer. Tills jag började vakna om nätterna och skrapade mig blodig med en hårborste. Sedan kom hudförändringarna: armarna, händerna, halsen, ansiktet. Snart klarade jag inte att räta ut armarna. Mina fingrar stelnade", berättar Gunhild Stordalen i programmet. 

Sommaren 2016 genomgick hon alltså sin andra behandling. I en stor intervju med GP tre månader efter operationen berättade hennes man Petter Stordalen att den rent tekniskt gick bra, men att Gunhilds framtid forfarande var osäker. 

– Gunhild är den första i världen som har gjort två stamcellstransplantationer för den här typen av diagnos, så vi är på okänt farvatten. Osäkerheten är stor, det här är den sista chansen vi har. Det enda vi vet är att Gunhild inte kommer att få ett väldigt långt liv, men hon kommer att få ett spännande och bra liv, berättade Petter Stordalen. 

Maken: "Ibland sker saker som vetenskapen inte kan förklara"

Hotellmagnaten berättade samtidigt att han trodde på ett mirakel för sin fru. 

– Jag vet att det ibland sker saker som inte vetenskapen kan förklara. Jag bara vet att Gunhild är en sådan kvinna som det kommer att ske för. Hon var unik från första mötet. Hon kommer att bekämpa den här fruktansvärda sjukdomen och hon kommer att vinna. Det finns inget annat alternativ i mitt huvud, berättade Petter Stordalen för GP. 

I fredags var Gunhild Stordalen tillbaka vid kliniken i Utrecht i Nederländerna där hon har fått sin behandling för en uppföljningskontroll. Med på resan finns maken Petter och innan de åkte till Utrecht hann makarna med att besöka Amsterdam. 

 

 

#back in Amsterdam, where we learned to always look #forward - but never wait ⏳🌷#keepgoing

Ett inlägg delat av Gunhild A. Stordalen (@gunhild_stordalen)

 

Professorn log vid återbesöket

Från kliniken i Utrecht laddade läkaren, filantropen och miljökämpen, Gunhild Stordalen, under fredagen upp en bild på Instagram på sig själv tillsammans med professorn Jacob van Laar som ansvarar för hennes vård. 

"Det finns fortfarande en osäkerhet, men anledningen till att jag fortfarande är här är en hjälte i vit rock från Nederländerna. Professor Van Laar ler vid 18-månadersuppföljningsbesöket", skriver Gunhild Stordalen och syftar på transplantationen hon genomgick förra sommaren. 

 

 

Hyllas av maken 

Gunhild Stordalen har sedan hon blev sjuk fortsatt sitt stora engagemang för att hitta lösningarna på hur världen ska klara av de klimatutmaningar planeten står inför.

För några år sedan etablerade hon bland annat organisationen Eat forum som arbetar för hur forskningsvärlden, näringslivet och samhället i stort på ett bättre sätt kan samverka för att kunna mätta jordens befolkning på ett hållbart sätt. 

I intervjun med GP förra sommaren berättade hennes make Petter Stordalen att inget i hans egen karriär som affärsman kan mäta sig med hustruns insatser. 

– Det jag har gjort når inte ens Gunhild till knäna, berättade Petter Stordalen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.