Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Petter och Gunhild Stordalen.

Gunhild Stordalen svårt sjuk

Gunhild Stordalen, hustru till hotellmagnaten Petter Stordalen med hotell i bland annat Göteborg, har drabbats av en ovanlig sjukdom. I dag finns ingen botande behandling mot sjukdomen.

Gunhild Stordalen, själv läkare, fick för en månad sedan beskedet att hon drabbats av den ovanliga sjukdomen diffus kutan systemisk skleros. I de allvarligaste fallen är den förväntade livslängden några år efter diagnos.

Paret Stordal berättar om sjukdomen i norska Dagens Näringsliv och Dagens Industri.

Gunhild och Petter Stordalen befinner sig nu i Amsterdam där Gunhild genomgår en experimentell behandling som kallas "högdoscellgiftsbehandling med stamcellsstöd". Behandlingen kan ge positiva effekter men samtidigt finns risker. En av tio uppges avlida av själva behandlingen.

- Jag inser att jag kommer att bli otroligt sjuk och kanske balansera på gravens rand innan jag genomgått behandlingen. Men jag har försonat mig med risken. Alternativet är så mycket värre. För det enda jag vet är att utan stamcellstransplantationen kommer jag att bli sämre. Mycket sämre. För mig är detta en möjlighet och jag biter ihop, knycker på nacken och tänker att det här ska jag fan i mig ta mig igenom. Jag ska ge allt jag har. Och det är rätt mycket, säger Gunhild Stordalen, 35 år, till Dagens Näringsliv.

Systemisk skleros innebär att personen får tjockare och styvare hud, först på fingertopparna och sedan över hela kroppen. Immunförsvaret luras att angripa kroppens egna vävnader i stället för sjukdomen.

Gunhild Stordalen är känd för sitt projekt Eat, där hon med världens främsta forskare, företagsledare och politiker försöker hitta lösningar på några av världens matrelaterade hälso- och miljöproblem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.