Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/21

Gummikulor och tårgas på Istanbul Pride

Polisen avlossade gummikulor och använde tårgas mot deltagarna i prideparaden i Istanbul. Flera personer greps dessutom av polisen, däribland en dansk kvinna.

Arrangörerna av paraden i Istanbul i Turkiet bestämde sig för att genomföra den, trots att myndigheterna förbjudit den med hänvisning till "oro för deltagarnas säkerhet" och allmän ordning.

På söndagen spärrades flera vägar till Taksimtorget av och ett stort antal poliser utrustade med bland annat vattenkanoner hade kommenderats ut. Avspärrningarna stoppade flera deltagare från att ta sig till Taksimtorget. I närheten av torget samlades minst hundra personer som slog på trummor och ropade slagord.

Folketingsmedlem: "Farligt att fängslas i Turkiet"

På torget, där paraden skulle inledas, sköt polisen gummikulor mot ett 40-tal deltagare för att förhindra dem att röra sig vidare från platsen. Polisen använde även tårgas. Minst fyra personer greps. En dansk kvinna finns bland de gripna, bekräftar arrangörerna för Copenhagen Pride.

– Hon greps av polisen och fördes till en polisbuss. Vi vet inte exakt vad som händer eftersom de har tagit hennes mobil, men vi har en advokat på fallet, säger Thomas K. Rasmussen, som befinner sig i Istanbul, till Ekstra Bladet.

Även Folketingsmedlemmen Lars Aslan bekräftar gripandet av den danska Pridefiraren. Han oroas av situationen.

– Det är problematiskt att hon har gripits. För under undantagstillstånd får myndigheterna hålla henne frihetsberövad i tio dagar utan att ge en förklaring till varför.

Han menar att det danska utrikesdepartementet måste agera i frågan. Annars riskerar man danskans säkerhet.

– Utrikesminister Anders Samuelsen måste träda in eftersom det är farligt att fängslas i Turkiet just nu, säger Lars Aslan.

Danska UD uppger att man inte har fått några rapporter om att en dansk medborgare har gripits.

Utöver brutalt våld – kränkningar från polisen

Flera turkiska medier rapporterar om att polisen dessutom utsatt Pridefirare för olika typer av kränkande behandling. Bland annat tvingades en man som bar en regnbågs-t-shirt att ta av sig den, rapporterar turkiska T24.

– Vi är inte rädda, vi är här, och vi kommer inte att förändra oss, skriver arrangörerna i ett uttalande.

Hot från ultranationalister

En ultranationalistisk grupp hade hotat att stoppa årets parad om inte myndigheterna gjorde det.

Senast en prideparad tilläts i Istanbul, 2014, samlade den uppemot 100 000 deltagare och var en av de största demonstrationerna i den muslimska världen för hbtq-personers rättigheter. Året därpå skingrades paraden av polis med vattenkanoner och tårgas sedan arrangörerna nekats tillstånd på grund av ramadan.

LÄS OCKSÅ: Polis arresterar Pridefirare

Förra året nekades arrangören tillstånd efter bombdåd i staden. Även då sköt polisen tårgas och gummikulor mot dem som var ute och protesterade.

LÄS OCKSÅ: IS-anhängare gripna - planerade attack på transpersoner

Tre misstänkta IS-anhängare greps dessutom i staden, strax innan själva Istanbul Pride. Trion misstänktes för att planera en attack mot "Trans Pride". Även den paraden förbjöds av turkiska myndigheter och personerna som trotsade förbudet möttes av tårgas och gummikulor som avfyrades av den turkiska kravallpolisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.