Guldgruvan på nätet – här finns Nasas rymdbilder

ANNONS
|

Tidigare var Nasas offentliga material utspritt på olika håll, men nu har den amerikanska rymdorganisationen samlat bilder, videor och inspelningar i ett enda stort biblioteksom du hittar här.Biblioteket innehåller mer än 140 000 filer med inspelat ljud från uppskjutningen av Apollo, klipp från dagens rymdstationer och ikoniska månpromenaderi hög upplösning.

Materialetär tillåtet att ladda ner, sprida vidare och använda på hemsidor.

Bläddra dig igenom bildspelet ovan för att senågra av de mäktigaste rymdhändelserna i Nasas bildarkiv.

Svårbläddrad

Nackdelen med katalogen är att den inte lämpar sig särskilt väl för att bläddra runt i på måfå. Du behöver snarare ha ett hum om vem eller vad du är ute efter. Vet du inte det, är du begränsad till att se urval av de nyaste bilderna, eller av de populäraste nedladdningarna.

ANNONS

Nasa har fler spännande – om än smala – gratisgrejer tillgängliga på webben. I sinsenaste katalogöver mjukvara, finnsprogramsom ger tillgång till Nasas foton från satelliter, bara fyra timmar efter att bildernatagits. Ios-appen Hazpop ger dig tillgång till de senaste 48 timmarnas eldsvådor, senaste sju dagars jordbävningsvarningar och luftföroreningar uppmätta från rymden. Nördigt, men kul. SajtenTechchrunchhar gjort en genomgång av vilka program och appar som är värda att kika på för oss vanliga dödliga. För den som tycker att webbsidor är allmänt ute, har Nasa i stället ensamlingsappför bilder, Nasa-tv och påminnelser om när det går att se olika rymdfenomen.

Inte som kapplöpningsåren

Nasa har på senare år gjort allt mer av sitt material och sin forskning tillgängliga på nätet – något som vore svårt att föreställa sig under den intensiva rymdkapplöpningen med Sovjetunionen. Nasas budget exploderade under åren 1960-1965 från 0,7 miljarder dollar till 5 miljarder dollar – en ökning som föregick den första bemannade expeditionen till månen 2969. För 2017 ligger budgeten på 19 miljarder dollar.

ANNONS