Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Hungriga personer ger aldrig upp" står det på ett plakat när Gula västarna demonstrerar i Paris. I helgen firar de ett år. Bild: Christophe Ena

Gula västarna firar ett år – planerar stora demonstrationer

I helgen är det Gula västarnas årsdag. Proteströrelsen räknar med många aktioner runt om i Frankrike – däribland demonstration på paradgatan Champs-Elysées och ockupation av den svenska möbeljätten Ikea i centrala Paris.

För ett år sedan – den 17 november 2018 – inleddes en av de största och ovanligaste rörelserna i Frankrikes moderna historia – Gula västarna (Gilets jaunes). Den dagen begav sig hundratusentals upprörda fransmän iklädda lysande västar ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot höjd skatt på bensin och diesel. Men snart skulle den löst sammansatta rörelsen komma att handla om ett mer allmänt missnöje mot president Emmanuel Macron som de betraktar som de rikas president.

Gräsrotsrörelsen kräver bland annat höjd minimilön och pension, återinförande av förmögenhetskatt, bättre bussförbindelser och vårdmöjligheter på landsbygden och fler folkomröstningar.

Under ett år har Gula västarna demonstrerat varje lördag i Paris och i andra städer som Nantes, Lille, Toulouse och Bordeaux. De ihärdiga protesterna har fått effekt och Macron har bland annat tvingats backa om den kritiserade bränsleskatten.

På senare tid har dock deltagarantalet dalat betydligt och idag rör det sig om tusentals demonstranter jämfört med 282 000 som det var 17 november 2018. Stödet bland fransmännen är också lägre idag än tidigare.

Protester förbjudna på Champs-Elysées

Dagens Gula västarna-demonstration är den 53:e lördagen i rad. Förhoppningen är att årsdagen ska blåsa nytt liv i protesterna.

”Gula västarna har inte försvunnit och vi kräver en stor nationell mobilisering", skriver den parisiske gula västarna-anhängaren Thierry-Paul Valette på Facebook.

Under lördagen hålls flera olika aktioner runt om i Frankrike, men med fokus på Paris. I huvudstaden planeras bland annat vägblockader, men också demonstrationer på Champs-Elysées.

Enligt Frankrikes vice inrikesminister Laurent Nuñez har polisen beslutat att förbjuda demonstrationer på den välkända paradgatan, men även vid platser som franska nationalförsamlingen, Eiffeltornet, Trocadéro och tågstationen Saint-Lazare. Större polisnärvaro planeras där.

– Vi kommer att ha poliser på plats för att övervaka dessa demonstrationer och för att ingripa om det blir förstörelse eller våldsamheter, säger Laurent Nuñez i en intervju med den franska tv-kanalen France 2.

"Säkerheten är högsta prio"

Under helgen planeras även ockupation av butiker, bland annat av den svenska heminredningsjätten Ikeas första butik i centrala Paris, vid Place de la Madeleine i första arrondissementet. Sammanlagt finns nu 34 Ikeabutiker i landet.

Proteströrelsen motiverar blockaden genom att hävda att Ikea tar emot stora summor i statligt stöd samtidigt som de avskedar många anställda. Dock utlovas att aktionen ska gå lugnt till utan förstörelse eller stöld.

Ikea delar inte alls bilden som målas upp av företaget, men känner till att något planeras.

– Vi är medvetna om Gula västarna-demonstrationerna i Paris. Säkerheten är högsta prio för våra kunder, besökare och medarbetare. I Frankrike är vi förberedda så att vi kan säkerhetsställa det, säger Cecilia Franck, presskontakt Ikea Sverige utan att vilja gå in på några detaljer.

Under året har Gula västarna-protesterna stundtals gått våldsamt till och lett till vandalisering. Bland annat blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick fönsterrutor krossade i slutet av förra året.

Enligt det franska inrikesministeriet har ungefär 2500 demonstranter och 1800 poliser skadats under demonstrationerna. Polisen har anklagats för att ha använt sig av överdrivet våld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.