Anhängare till Guillermo Lasso, firar på söndagskvällen.
Anhängare till Guillermo Lasso, firar på söndagskvällen. Bild: Angel Dejesus/AP/TT

Konservative Lasso blir Ecuadors president

Konservative Guillermo Lasso har utropat sig till segrare i presidentvalet i Ecuador, där han ställdes emot vänsterkandidaten Andrés Arauz. Arauz hann först utropa sig till vinnare – men har nu erkänt sig besegrad.

ANNONS

Med 93 procent av rösterna räknade ligger affärsmannen Guillermo Lasso nästan fem procentenheter före ekonomen Andrés Arauz.

"Vi gjorde det tillsammans. I dag vann Ecuador", skriver Lasso på Twitter.

Motståndaren Arauz tog dock ut segern i förskott redan på valkvällen i söndags, med hänvisning till Clima Socials vallokalsundersökning som gav honom ett knappt övertag.

– Vi har en vallokalsundersökning och vi har vunnit, sade han då.

En annan vallokalsundersökning, av Cedator, pekade dock ut Lasso som vinnare. Och senare tvingades Arauz att erkänna sig besegrad.

Den 36-årige socialisten Arauz, som står nära den tidigare presidenten Rafael Correa, vann en bekväm seger i den första valomgången med 32,7 procent av rösterna. Han behöll också en ledning i många mätningar inför söndagens avgörande omgång.

ANNONS

Men 65-årige Lasso, som är medlem i den ultrakonservativa katolska organisationen Opus Dei, knappade in på slutet.

Lasso har lovat att få fart på den covidhärjade ekonomin genom att locka utländska investerare till Ecuador. Under valrörelsen har han tonat ned sin konservativa profil och bland annat flaggat för skärpta miljö- och djurrättslagar. Han har också lovat att prioritera kampen mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

Den nyvalde presidenten tillträder den 24 maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS