Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett lyckligt par som snart gifter sig. Arkivbild.

Guide: Prinsbröllopet i Storbritannien

Storbritannien – och säkert också en del i Sverige – laddar för ännu ett kungligt bröllop. I dag gifter sig prins Harry och Meghan Markle i kapellet i slottet Windsor. Här är allt du behöver veta om brudparet och bröllopet:

Det här är prins Harry

Prins Harry – eller Henry Charles Albert David of Wales som han egentligen heter – föddes den 15 september 1984. Han är prins Charles och prinsessan Dianas andra son. Vid födseln var han nummer tre i den brittiska successionsordningen, efter sin far och sin äldre bror. Numera är han nummer sex i ordningen till den brittiska tronen efter pappa Charles, storebror William och brorsbarnen George, Charlotte och Louis. Prins Harry var 12 år när prinsessan Diana omkom i en bilkrasch i Paris 1997.

Han lämnade försvarsmakten 2015 efter att ha tjänstgjort i tio år. Han gjorde bland annat två turer till Afghanistan med den brittiska armén.

Vem är Meghan Markle?

36-åriga Meghan Markle, från Los Angeles i USA, är mest känd för sin roll i den amerikanska tv-serien "Suits". Hon har en examen i internationella relationer och brukade förr även frilansa som kalligraf mellan skådespelarjobben. I och med giftermålet med prins Harry så lägger hon dock ner skådespeleriet. I stället ska hon enligt BBC ägna sig åt välgörenhet.

Markle har varit gift tidigare. Hon gifte sig 2011 med filmregissören Trevor Engelson, men äktenskapet varade bara i två år. Hon kommer inte officiellt att bli prinsessa, eftersom den titeln bara får användas av dem som föds in i kungafamiljen. Däremot är det troligt att drottningen ger paret ett hertigdöme vilket skulle göra Markle till hertiginna. Före bröllopet har Markle döpts och konfirmerats i Engelska kyrkan. Hon har också meddelat att hon kommer att bli brittisk medborgare men samtidigt behålla sitt amerikanska medborgarskap.

Så möttes paret

"Självklart var det ett romantiskt frieri", sade prinsen när paret mötte pressen i höstas. Men hur började romansen?

Prins Harry och Meghan Markle började träffas i juli 2016 sedan gemensamma vänner presenterat dem för varandra. Prinsen har berättat att han visste att han ville gifta sig med Meghan Markle "redan vid första mötet". I hovets uttalande konstateras också att Markles föräldrar gett grönt ljus till det kommande giftermålet. De säger sig vara mer än nöjda med sin dotters val av make.

"Vår dotter har alltid varit en vänlig och kärleksfull person. Att se henne bilda par med Harry, som delar hennes egenskaper, skänker oss stor glädje som föräldrar", skrev de tidigare i en kommentar.

Romansen har dock stött på patrull på ett oväntat sätt. Efter att förhållandet blev känt så utsattes Markle för trakasserier med rasistiska undertoner.

Bröllopsgästerna

Storbritanniens prins Harry och skådespelaren Meghan Markle har skickat ut 600 bröllopsinbjudningar till det kommande kungliga bröllopet.

Det har tidigare spekulerats om att världsstjärnan Elton John kommer att uppträda på bröllopet den 19 maj. Det som pekade på en medverkan var musikerns vänskap med Harrys mamma, prinsessan Diana. Och det faktum att han uppträdde på hennes begravning, samt semestrade med prins Harry så sent som i somras. Dessutom har stjärnan ställt in konserter i Las Vegas samma datum som prinsbröllopet. Elton John har i en intervju med BBC dock avslöjat att han inte ens är inbjuden.

Det har tidigare även spekulerats i huruvida paret Obama, som prinsen har goda relationer till, kommer att bjudas – något som väckte farhågor om sura miner hos USA:s nuvarande president.

Folket får komma

Bland celebriteter och högdjur kommer iallafall 2 640 helt vanliga människor att bjudas in att ta del av bröllopet. Paret "vill att deras bröllopsdag ska utformas på ett sätt så att allmänheten också känner att de är en del av firandet" har en talesperson för Kensington Palace tidigare sagt. Men det handlar inte om att sitta på första parkett i kyrkan direkt. Gruppen kommer att få se på när brudparet och deras gäster anländer till kapellet i slottet Windsor och när paret åker därifrån i en hästdragen vagn. Bland de inbjudna finns allt från skolelever till personal på välgörenhetsorganisationer och anställda inom det kungliga hushållet.

Pubar håller öppet

Storbritannien lättar på pubreglerna under bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle, en dag "av nationellt firande" enligt inrikesminister Amber Rudd. Enligt ett dekret från regeringen kommer pubarna att få ha öppet sent kvällen före bröllopet den 19 maj, och till klockan 01 på själva bröllopsdagen.

Brittiska pubar stänger vanligtvis klockan 23.

Miljarder i potten

Bröllopet mellan prins Harry och hans flickvän beräknas ge en rejäl skjuts åt den brittiska ekonomin, närmare bestämt motsvarande 5,4 miljarder kronor. Konsultbyrån Brand Finance beräknar bland annat att landets turismverksamhet får ett tillskott på 200 miljoner pund, motsvarande 2,2 miljarder svenska kronor i anslutning till bröllopet. De jämför med prins Williams giftermål i april 2011, då 350 000 fler turister besökte Storbritannien jämfört med samma månad föregående år.

Souvenirer som exempelvis tröjor och kepsar beräknas i sin tur bidra med 50 miljoner pund.

Det här kommer att ske

Paret kommer att vigas i kapellet Saint George på slottet Windsor, väster om London. Kapellet från 1400-talet är historiskt, men inte lika storslaget som Westminster Abbey i London, där storebror prins William gifte sig med Kate Middleton 2011.

Paret kommer att åka häst och vagn efter ceremonin innan en privat fest tar vid. Det är klart att Harrys storebror, prins William, blir best man på bröllopet. Harry var Williams best man när han gifte sig.

Framtiden

Paret ska bo i Nottingham Cottage, ett av husen vid Kensington Palace i London, där Harrys äldre bror William bor med hustrun Kate och deras tre barn.