Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Venezuelas oppositionsledare och självutropade interimspresident Juan Guaidó i Caracas tidigare i veckan.

Guaidó vägrar utesluta USA-insats

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó vill inte utesluta ett USA-lett ingripande för att tvinga den sittande presidenten Nicolás Maduro att avgå och få in internationell humanitär hjälp i landet. Enligt Guaidó har landets militär ett val:

USA för direkta samtal med delar av den venezuelanska militären med uppmaningen att överge den sittande presidenten Nicolás Maduro, uppger en högt uppsatt källa i Vita huset. Enligt samma källa förbereder USA nya sanktioner för att sätta press på Maduro, som ännu inte ger vika för påtryckningar.

Presidenten vägrar släppa in humanitär hjälp från utlandet och har sagt att krisen i landet är fabricerad i Washington för att rättfärdiga militär inblandning och störta honom från makten. Men Juan Guaidó, som leder nationalförsamlingen och har utropat sig till interimspresident, tror inte att Maduro kan räkna med mycket hjälp från de få utländska vänner, däribland Ryssland, han har kvar.

Militärens val

- Jag är säker på att Moskva såväl som Peking är mycket väl medvetna om situationen i Venezuela, att Maduro inte har folkets stöd, att han inte kan stabilisera ekonomin, allt medan han sitter på världens största oljereserv, säger Guaidó i en intervju med AFP.

Den kinesiska regeringen, som inte har valt sida, sade i ett uttalande på lördagen att Venezuelas angelägenheter bör hanteras av det venezuelanska folket och inte övriga världen, uppger nyhetsbyrån AP.

Guaidó, som vill få in internationell humanitär hjälp i landet, säger även att han tänker göra "allt som är nödvändigt" för att rädda människoliv. Han medger dock att en amerikansk inblandning är "väldigt kontroversiell" och att landets militär har ett val:

- Antingen väljer de folket som är i nöd eller så väljer de diktaturen, konstitutionen eller en allt mer isolerad diktatur.

Hjälp till Kuba

Tidigare har nära 30 militärer och en general offentligt tagit avstånd från Maduro för att ställa sig på Guaidós sida och han har aktivt uppmanat militären att inte lyda Maduros order och lovat att ge dem amnesti om de ansluter sig till oppositionen.

Mitt i den venezuelanska krisen har Maduros regering skickat en militärbåt med över 100 ton mat, medicin och hygienprodukter till Kuba, som hjälp efter att landet drabbats hårt av en tornado i slutet av januari.