Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anhängare till Juan Guaidó, som utropat sig till president i krisens Venezuela, ropar ut sitt stöd i samband med söndagsmässan vid en kyrka i Caracas.

Guaidó: Ge inte Maduro något guld

Venezuelas oppositionsledare vädjar till Storbritannien: Låt inte Nicolás Maduro få tillgång till de venezuelanska guldreserverna.

Enligt Juan Guaidó, som häromdagen utropade sig till president i det kaotiska Venezuela, försöker landets utdömde ledare Maduro få loss guld för flera miljarder i ett desperat försök att fylla på statskassan.

I ett brev vädjar Guaidó till myndigheter i London att inte låta Maduro få tillgång till de venezuelanska guldreserver som förvaras där. "Stoppa denna illegitima transaktion", skriver han. Tillgångarna kan annars användas av "Nicolás Maduros kleptokratiska regim för att förtrycka och misshandla Venezuelas folk", fortsätter brevet.

Starkare avstånd

Att inte få tillgång till dessa medel skulle innebära ytterligare ett hårt slag mot Maduro-styret, som är väldigt pressat av en accelererande ekonomisk härdsmälta och att flera stormakter i världen tar allt starkare avstånd.

Det sydamerikanska landet har alltså för tillfället två maktrivaler om presidentposten – Maduro, som valdes om i ett internationellt utdömt val förra året, och Guaidó, som leder det oppositionskontrollerade parlamentet och häromdagen utropade sig till president.

Kina och Ryssland

Storbritannien har inte offentligt kommenterat guldfrågan, men finns bland de länder som ställt sig bakom Guaidó i maktkampen mot Maduro. Kanada, Spanien och USA med flera har intagit samma linje.

Det senaste landet att välja den sidan är Australien. Oppositionsledaren erkänns som Venezuelas legitime ledare "tills val har hållits", enligt en kommuniké från utrikesminister Marise Payne i Canberra.

Än så länge behåller Maduro dock makten i praktiken, eftersom Venezuelas militär samt bland andra Kina och Ryssland fortsätter se honom som landets ledare.