Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kampanjen var ett par veckor före omröstningen mer synlig i media än ute på gatorna. Här har lämna-förespråkare samlats på torget i Hayes, väster om London.

Grupper ställs mot varandra

Unga, välutbildade och stadsbor vill stanna. Äldre, landsbygdsbor och lågutbildade vill lämna. Det är den generella bilden. Men få vågar sig på att förutsäga resultatet.

– Opinionsinstituten har en svår tid nu, säger Matthew Francis på Birmingham University.

Siffrorna skiftar inte bara våldsamt över tid och mellan olika undersökningsföretag. De som ska analysera siffrorna har inte heller några erfarenheter av liknande omröstningar. Dessutom visade det sig att erfarenheterna inför allmänna valen inte hjälpte stort.

Läs också: Hoppet lever på båda sidor

Det man kan säga något om är hur olika grupper tenderar att rösta: Ju yngre, högre utbildad, bättre betald och mer stadsbo du är, desto mer tenderar du att stödja ett fortsatt EU-medlemskap. Skepsisen lever bland äldre, lågavlönade, lågutbildade och landsbygdsbor.

Matthew Francis förklarar sambandet mellan utbildning och inställning med att de utbildade tenderar att få ut mer av EU-medlemskapet.

– Deras fördelar är i varje fall mer synliga.

Han säger att motståndet bland lågavlönade till stor del ligger i att de upplever sig mer utsatta. Stödet för EU bland yngre beror, enligt Francis, på att unga ofta känner sig mer internationella och mindre hotade. Att åldern visat sig så avgörande är ett stort problem för dem som vill fortsätta vara med i EU.

De yngre är nämligen också mer benägna att valskolka. 

– Kan EU-förespråkarna få dem under 30 att rösta, då vinner de, säger Matthew Francis.

Han beskriver den pågående kampanjen som ganska fientlig. Frågan har slitit upp sår i framförallt det konservativa lägret, men även inom Labour. 

– Alla försöker använda skräck. Stanna-sidan hotar med stigande räntor, ökade huspriser och växande arbetslöshet. Lämna-lägret hotar med skenande invandring.

Samtidigt tror han att båda sidor har svårt att få till positiva bilder. Även bland dem som vill stanna råder stor EU-skepsis, som företrädarna måste förhålla sig till. De som kampanjar för att lämna är splittrade vilket gör det svårt att teckna gemensamma ljusa målbilder.

– Oroligast är nog de EU-anhängare som hade trott att det här skulle bli en enkel match.
Själv skulle han inte satsa pengar på någon av sidorna.

– Jag vet verkligen inte hur det kommer att gå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.