Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko berättar om hur han smetades in med grisblod när "mordet" på honom fejkades.
Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko berättar om hur han smetades in med grisblod när "mordet" på honom fejkades.

Grisblod och sminkös bistod vid fejkmordet

Knappt har chocken över att han är vid liv lagt sig förrän nya häpnadsväckande detaljer avslöjas om den ryske journalisten Arkadij Babtjenkos fejkade mord. Själv berättar han om hur han smetades in med grisblod. Samtidigt höjs kritiska röster över Ukrainas agerande.

ANNONS
|

Babtjenko säger i en intervju dagen efter att han "återuppstod från de döda" att det användes grisblod när hans död fejkades. En sminkös hade också anlitats, skriver Reuters. Endast de allra närmast anhöriga var införstådda i hemligheten.

Journalisten berättar vidare att han kördes i ambulans till bårhuset där han bytte kläder och sedan satte sig för att titta på nyheterna.

Men glädjen över att den påstått mördade journalisten Arkadij Babtjenko är vid liv grumlas av bister kritik mot Ukrainas lek med sanningen. Landets myndigheter försvarar dock agerandet, och hävdar att man avstyrt planer på att mörda totalt 30 personer.

ANNONS

Pöl av blod

- Jag anser att beslutet att sprida falsk information om en journalists liv är djupt beklaglig, säger Harlem Désir, pressfrihetsansvarig vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), enligt BBC.

Han tillägger:

- Det är en stats plikt att tillhandahålla korrekt information till allmänheten.

Det var i tisdags som ukrainska myndigheter rapporterade att Babtjenko skjutits ihjäl vid sitt hem i Kiev. Och man sparade inte på detaljerna: Journalistens fru sades ha hittat honom i en pöl av blod.

Men på onsdagen dök Babtjenko plötsligt upp i en tv-sändning tillsammans med ukrainsk säkerhetstjänst – som berättade att allt var en bluff. Anledningen? Att förekomma ett riktigt mordförsök som säkerhetstjänsten påstår har beställts av Ryssland.

Möts med misstro

Flera analytiker ställer sig i dag frågan om varför man varit tvungen att fejka Babtjenkos död för att rädda hans liv och påpekar att framtida utspel från Ukraina nu kommer att mötas med skepsis.

ANNONS

Den internationella journalistfederationen, IFJ, välkomnar att kollegan visat sig vara vid liv, men kallar Ukrainas bluff för oacceptabel.

"Genom att falskeligen sprida nyheten om att han mördats har de ukrainska myndigheterna allvarligt skadat förtroendet för information, och deras kortfattade besked riskerar att betraktas som en propagandaoperation", skriver IFJ:s ordförande Philippe Leruth i ett uttalande.

Reportrar utan gränser har tidigare beskrivit bluffen som en farlig lek med fakta.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas konstaterar att frågetecknen är många.

- Den information jag har räcker inte för att kunna dra några slutsatser. Jag förväntar mig att jag, när jag anländer till Kiev i kväll, kommer att få nödvändig information för att ha möjlighet att bilda mig en uppfattning, säger han, enligt Reuters.

Försvarar sig

Ukrainska myndigheter är dock nöjda med sitt agerande.

- Tack vare den här insatsen lyckades vi stoppa en illasinnad konspiration och dokumentera hur den ryska säkerhetstjänsten planerade för det här brottet, sade Vasyl Hrytsak, chefen för Ukrainas säkerhetstjänst, på gårdagens presskonferens där Babtjenko framträdde.

ANNONS

Den ukrainska säkerhetstjänsten hävdar att Babtjenko var en av totalt 30 personer som skulle ha dödats, och att alla mord förhindrats tack vara insatsen. Vilka de andra 29 personerna på dödslistan skulle ha varit klargjordes dock inte vid den tv-sända presskonferensen

En man har gripits för delaktighet i förberedelserna till morden, enligt myndigheterna.

Tidigare förekom uppgifter om att två personer skulle ha gripits, bland annat hos CNN , som citerar en talesperson för Ukrainas riksåklagare.

TT

Bakgrund: Arkadij Babtjenko

Den 41-årige ryske journalisten Arkadij Babtjenko har främst rapporterat från militära konflikter där hemlandet varit involverat.

Som 19-årig värnpliktig på 1990-talet skickades han som soldat till kriget i Tjetjenien och han skickades dit igen på 2000-talet. Han har sedan skrivit flera böcker som skildrar just krig, däribland "Krigets färger: ett vittnesmål" (2007) om Tjetjenien och "Bilder av ett litet krig" (2009) om Sydossetien.

"Jag brukade vara en god soldat", skrev han 2017. "Och nu är jag en dålig soldat. Jag vill leva mer än vad jag vill dö."

Han har skrivit för flera tidningar, däribland den liberalt lagda dagstidningen Novaja Gazeta. Tidningen beskrev Babtjenko som en "sann konstnär" som gjorde "de bästa reportagen från kriget i Sydossetien".

På senare år har Babtjenko intresserat sig för striderna mellan pro-ryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor i östra Ukraina, samt den ryska annekteringen av Krimhalvön. Han lever i exil i Ukraina.

2015 tilldelades Babtjenko Tucholskypriset av Svenska Pen, ett pris som delas ut för insatser för yttrandefriheten.

Källa: AFP

ANNONS