Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I början på juli greps tio människorättsaktivister under ett möte utanför Turkiets huvudstad Istanbul. Arkivbild.

Gripne svenskens fru: Släpp honom

Den svensk som för snart två veckor sedan greps i Turkiet hålls fortsatt häktad, efter ett beslut från en domare i Istanbul. Anhöriga och vänner kräver att han genast släpps fri. "Han har bedrivit fredligt människorättsarbete, inget annat", skriver hans fru.

Domarens överläggningar om tio gripna människorättsaktivister, däribland svenske Ali Gharavi, avslutades starkt försenade nu på morgonen i Istanbul, skriver Amnesty-företrädaren Andrew Gardner, som är på plats.

Domaren godkänner, på åklagares begäran, att sex av dem kvarhålls. De andra släpptes enligt AP omedelbart, men med reserestriktioner. Enligt Amnesty misstänks de sex kvarhållna för att ha "begått brott i en terrororganisations namn, men utan att vara medlem".

Fortsatt häktade

Bland de fortsatt häktade finns svenske medborgaren Ali Gharavi, Amnestys Turkietchef och en tysk.

Svenskens fru, Laressa Dickey, anser att beslutet är en förolämpning mot hans arbete för mänskliga rättigheter.

"Hundratals vänner och kollegor från hela världen intygar deras hederlighet och uppmanar Turkiet att häva åtalet och omedelbart släppa dem", står det i ett uttalande.

Ali Gharavi och nio andra greps under ett möte utanför Istanbul i början av juli, där han och en tysk deltog som utbildare i digital säkerhet för människorättsaktivister.

Kan ta månader

"Turkisk åklagare har haft tolv dagar på sig att ta reda på det uppenbara – att dessa aktivister är oskyldiga. Beslutet att häkta sex av dem visar att sanning och rättvisa har blivit fullkomligt obekant i Turkiet", säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett skriftligt uttalande.

- Vi vet inte vad som händer nu. Men de kan få vänta i månader i häkte. Det kan ta tid, säger Stefan Simanowitz vid Amnesty Internationals globala högkvarter i Storbritannien till TT.

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill i nuläget inte kommentera ärendet.

- Vi jobbar nu via generalkonsulatet i Istanbul med att få mer information kring ärendet och för att bringa klarhet i vad svensken är anhållen för, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.