Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Amnesty Internationals Turkietchef och nio andra personer, bland dem en svensk medborgare, har gripits av den turkiska polisen. Arkivbild.

Gripna i Turkiet utreds för terrorism

Amnesty Internationals Turkietchef och nio andra personer, bland dem en svensk medborgare, har gripits av den turkiska polisen. Några av de gripna utreds för "medlemskap i en väpnad terrororganisation".

- Vi vet att elva personer har gripits och att åtminstone tio personer sitter kvarhållna, säger Brittis Edman, policychef för Amnesty Sverige.

Förutom Turkietchefen Idil Eser är sju andra människorättsförsvarare och två IT-konsulter, en tysk och en svensk medborgare, gripna.

Exakt hur många av de gripna som misstänks för terrorism är okänt.

- Vi har uppgifter om att alla åtta människorättsförsvarare är misstänkta. De två utbildarna vet vi inte, säger Brittis Edman.

- De som är frihetsberövade kommer att hållas i initialt sju dagar.

"Mår väl"

Utrikesdepartementet (UD) har varit i kontakt med den svenske mannen, som uppges "må väl".

Varför personerna har gripits är okänt.

- Det är väldigt svårt att veta. Men vi ser att man slår till mot människor som jobbar för mänskliga rättigheter. Vår ordförande i Turkiet greps ju i juni, säger Andrea Bodekull på Amnesty Sverige.

Idil Eser greps mindre än en månad efter det att Amnesty International Turkiets ordförande, Taner Kılıç, frihetsberövats och åtalats.

Människorättsförsvararna kommer, enligt Amnesty Sverige, från sju olika lokala organisationer i Turkiet. Minst tre av de gripna uppges vara kvinnor.

"Måste släppas"

"Det här är första gången i Amnesty Internationals historia som både en chef och en ordförande från samma land är frihetsberövade", säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International Sverige, i ett pressmeddelande.

"Det understryker hur mänskliga rättigheter inskränks i Turkiet, inte minst rätten till yttrande-, mötes- och föreningsfrihet. De måste omedelbart och ovillkorligen släppas."