Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En man har gripits efter att ha varit på flyplatsen i Malaysia i sju månader. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gripen efter sju månader på flygplats

Morgongympa och vardagssysslor med dånande flygplan i bakgrunden. Det är några av de inblickar som syriska Hassan al-Kontor delat med sig av via sitt twitterkonto under de sju månader som han suttit fast på flygplatsen i Malaysia. Nu har han gripits av polis.

När Hassan al-Kontar inte ville tillbaka till Syrien och nekades asyl till andra länder blev han fast på flygplatsen i Kuala Lumpur. Nu har polisen gripit honom, enligt Malaysias migrationschef Mustafar Ali.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Han befann sig på ett förbjudet område så vi var tvungna att vidta åtgärder, säger Ali enligt BBC.

Överlevde på flygplansmat

36-årige Hassan al-Kontar har vistats på flygplatsen sedan den sjunde mars i år. Han tvättade sig på de offentliga toaletterna och överlevde på donerad flygplansmat.

Upplevelse har dokumenterats på sociala medier, där skojiga inlägg om hur han gör "morgongympa" med flygplanen i bakgrunden, klipper håret på toaletten och vattnar flygplatsens blommor blandas med allvarliga berättelser om saknad till familj, rädsla och hopplöshet.

"4 månader/120 dagar/ 2 880 timmar. Jag har insett vad det verkligen betyder att vara ledsen, arg, besviken, ensam, trött och svag. Hoppet är min hemlighet till att inte ge upp", twittrar han bland annat den femte juli i år.

"Få honom deporterad"

Al-Kontar har nu ungefär 17 000 följare på Twitterkontot som fått stor uppmärksamhet, men som sedan ett drygt dygn tillbaka tystnat.

- Nu ska vi samarbeta med syriska myndigheter för att få honom deporterad till sitt hemland, säger migrationschefen Mustafar Ali som anser att inläggen "drar skam över Malaysia".

Hassan al-Kontar arbetade i Förenade Arabemiraten när kriget i Syrien bröt ut. 2016 deporterades han till Malaysia – ett av få länder i världen som tillåter flyktingar utan visum. När månaderna för turistvisat passerat försökte han ta sig till Turkiet och Kambodja, men skickades tillbaka till Malaysia, där han bestämde sig för att stanna.