Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Greta Thunberg under klimatmarschen i Kanada. Bild: Andrej Ivanov/AP/TT

Greta Thunberg: Världsledare sviker oss igen

"Greta, Greta, Greta!" Publiken i kanadensiska Montréal var eld och lågor när den svenska klimataktivisten intog scenen.
– Ni är en nation som påstås vara klimatledande, och Sverige är också en nation som påstås vara klimatledande. Och i båda fall så betyder det absolut igenting.

16-åriga Greta Thunberg inledde sitt tal efter en vandring där en halv miljon människor uppskattas ha deltagit, enligt arrangören som kallade marschen den största i Quebecs historia.

– Vi marscherar för en levande planet för alla, sade Thunberg från scenen.

– Men våra politiker har inte lyssnat. Den här veckan har våra ledare träffats i New York för FN-mötet. De har svikit oss igen med sina otillräckliga planer.

Budskapet var att klimatrörelsen kommer att fortsätta tills politiker och andra makthavare lyssnar. Thunberg sade att det inte borde vara upp till unga att kräva radikal förändring.

– De säger att vi inte borde oroa oss och se fram emot en ljus framtid. Men om de hade agerat i tid så skulle den här krisen inte vara vad den är i dag.

Sedan förra fredagen har 6,6 miljoner människor deltagit i klimatdemonstrationer världen över, vilket är en av de största demonstrationerna i historien, sade Thunberg från scen.

Hon jämförde Kanada och Sverige som länder och sade att hon kände sig som hemma i Montréal, med gemensamma saker som barrträd, älg, snö och ishockey.

– Ni är en nation som påstås vara klimatledande, och Sverige är också en nation som påstås vara klimatledande. Och i båda fall så betyder det absolut igenting.

Känga mot Trump

Svenskan hade kanadensiska ursprungsinvånare vid sin sida när hon höll ett kort anförande inför marschen. Hon bjöd in dem eftersom de ofta är först att påverkas av klimatförändringarna.

Samtidigt gav hon svar på tal till sina kritiker, däribland Donald Trump och den kanadensiske parlamentsledamoten Maxime Bernier.

– Jag antar att de måste känna att deras världsbild eller deras intressen hotas av oss. Vi har blivit för högljudda för folk att hantera så de försöker tysta oss. Vi borde också ta det som en komplimang, sade hon till reportrar inför marschen.

Tidigare i dag träffade hon Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som tackade henne för att hon mobiliserar många, särskilt unga, i klimatfrågan. Thunberg svarade att han inte gör tillräckligt för att motverka klimatförändringarna.

Start i Nya Zeeland

Startskottet för den globala klimatstrejken gick i Nya Zeeland. Skolelever i uniform, ungdomar på skateboard och aktivistveteraner trängdes på gatorna i huvudstaden Wellington.

På skyltar gick det att läsa budskap som "Vi skolkar för att lära er en läxa" eller "Det som Greta sade", med hänvisning till den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg som tillsammans med rörelsen Fridays for Future inspirerat till klimatmanifestationerna.

Enligt de nyzeeländska organisatörerna demonstrerade omkring 170 000 personer på olika håll i landet, vilket motsvarar 3,5 procent av landets befolkning.

– Människor har all rätt att vara arga. Min generation borde inte vara här och missa skolan. Men det är verkligen viktigt för mig att vi är här ute och tar ställning mot andra generationer som har förstört vår planet, sade 13-årige James Capie till nyhetsbyrån AFP.

I Finland ordnades protester på minst 20 orter och tusentals människor samlades utanför riksdagshuset i Helsingfors.

Protester världen över

Stora folkmassor marscherade i bland annat Ryssland, Indien, Sydkorea, Nederländerna och Ungern.

I Italien slingrade sig folkmassor med tiotusentals människor genom Rom och Turin och protester organiserades i åtminstone 160 städer. Utbildningsministern Lorenzo Fioramonti uppmanar skolorna att se klimatstrejkande som giltig frånvaro.

I Uganda tågade ett hundratal barn med skyltar längs en grusväg, enligt bilder i sociala medier från Fridays for Futures konto.

David Peterson/TT

Niklas Svahn/TT

Protester i nederländska Haag. Bild: Mike Corder/AP/TT
Protester utanför det finska parlamentet i Helsingfors. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva via AP/TT
Demonstranter korsar en bro över Donau i Budapest, Ungern. Bild: Marton Monus/MTI via AP/TT
Elever demonstrerar i sydkoreanska Seoul. Bild: Ahn Young-joon/AP/TT
Det var trångt på gatorna runt Nya Zeelands parlament i Wellington. Bild: Nick Perry/AP/TT
Marschen genom Rom, Italien, under parollen "Förändra systemet, inte klimatet". Bild: Massimo Percossi/Ansa via AP/TT